Digitalni marketing – sektor u kom se lako dolazi do posla

Kako bi ostali konkurentni, svi brendovi – od velikih do onih tek u povoju – u stalnoj su potrazi za stručnjacima sa iskustvom u digitalnom marketingu, zaključak je velikog istraživanja koje su sproveli McKinley Marketing Partners.

Podeli

Svi traže stručnjake za digitalni marketing

Ispitivanje trendova zapošljavanja u marketingu pokazuje da je najveći broj novih radnika primljen u sektor digitalnog marketinga. Međutim, to nije ni izdaleka dovoljno da bi se zadovoljile potrebe kompanija za kvalitetnim stručnjacima.

Naime, 69% menadžera predviđa da će u 2018. godini njihovi timovi porasti usled neophodnosti da zaposle stručnjake sa znanjima i veštinama iz digitalnog marketinga.

Današnja situacija je takva da, bez obzira na to za koju poziciju u marketingu konkurišete, među glavnim veštinama koje kompanije od kandidata traže jesu poznavanje barem osnova digitalnog marketinga. Ovo je posebno izraženo kada je reč o komunikacijama i kreativnim uslugama, ali ono što posebno iznenađuje jeste da se digitalne veštine traže i u oblastima u kojima do sada nisu bile neophodne kakve su tradicionalni marketing i istraživanje tržišta. Jednom rečju, marketing se sve više seli u online sferu.

Oblasti digitalnog marketinga u kojima se najlakše dolazi do posla su digital advertising, kreiranje i uređivanje sadržaja (content creation) i email marketing. Odmah iza njih su i Social Media, kao i SEO, što ukazuje na to da je firmama važno da imaju sveobuhvatnu digitalnu strategiju.

Ponuda poslova veća od potražnje i do nekoliko puta

Naime, 59% kompanija koje imaju otvorene konkurse za nova radna mesta upravo traže stručnjake za digitalni marketing, dok sa druge strane samo 19% digitalnih marketara aktivno traži novi posao.

Ovo govori da ponuda poslova u ovoj oblasti nekoliko puta prevazilazi potražnju. Zaposleni stručnjaci za digitalni marketing su u velikoj meri zadovoljni svojim pozicijama, platama i atmosferom u firmi i zato ne traže aktivno novi posao. Ispitivanje je pokazalo da bi jedini razlog zbog kog bi razmislili da pređu u drugu kompaniju bilo povećanje plate i napredak u karijeri. I većina firmi im upravo to i nudi.

Naime, kako je digitalni marketing jedina oblast marketinga u kojoj potražnja prevazilazi ponudu, firme stalno vrše regrutaciju potencijalnih kandidata, pokušavajući da ih primame sve boljim i boljim uslovima. Pored visoke plate, neki od najvećih benefita koji kompanije nude kako bi privukle digitalne marketare su fleksibilno radno vreme, plaćeno usavršavanje i dodatni slobodni dani.

Sjajno vreme za sve koji razmišljaju o karijeri u ovoj oblasti

Ovo je oblast u kojoj se ne čeka na posao. S druge strane, kompanije su u stalnoj potrazi za stručnjacima i spremne su da im ponude plate koje su i do nekoliko puta više od proseka. Predviđa se da će se ovaj trend nastaviti i u budućnosti, pa je glavni zaključak istraživanja da je ovo sjajno vreme za sve koji poseduju ove veštine i znanja. Takođe, upravo sada je i pravo vreme da se započne sa karijerom u ovoj perspektivnoj oblasti.

Digitalni marketing je posebno pogodan za nove generacije koje provode dosta vremena na društvenim mrežama i internetu. Za njih to predstavlja priliku da zarađuju dok rade ono što vole. Osim toga, osnovna znanja neophodna za digitalni marketing mladi su stekli u svoje slobodno vreme. A za nadogradnju koja će od njih načiniti tražene stručnjake potrebno je manje od godinu dana dobrog školovanja.

Međutim, znanja i veštine neophodne za ovu oblast lako se i brzo stiču, tako da je ovaj sektor sjajan za sve koji razmišljaju o promeni karijere i prekvalifikaciji bez obzira na godine i predznanje. S obzirom na to da nema dovoljnog broja stručnjaka, pojedine firme spremne su da zaposle kandidate bez iskustva i da ih kroz rad u timu formiraju u stručnjake kakvi su im neophodni.

Po opštem zaključku istraživanja digitalni marketing je najbolji izbor za sve koje zanima karijera u marketingu.

Do znanja za samo 12 meseci od kuće ili u učionici

Ukoliko želite da steknete znanja i veštine, kao i neophodnu praksu, razmislite o Internet Academy, međunarodnoj školi u kojoj su svoje uspešne karijere započeli brojni stručnjaci za digitalni marketing. Mogućnost pohađanja nastave na daljinu, stalna podrška profesora koji su eksperti u ovoj oblasti, kao i mogućnost sticanja prestižnih sertifikata koji predstavljaju međunarodnu potvrdu stručnosti garancija su da ćete u ovoj cenjenoj instituciji na najbrži način steći znanja i veštine koje će vas učiniti traženim stručnjakom za digitalni marketing.

Iskoristite pravi trenutak i započnite uspešnu karijeru.

Obrazovanje

Ovo će biti najtraženije programerske pozicije u 2019.

Programiranje već nekoliko godina unazad važi za ubedljivo najperspektivnije zanimanje, a takav trend će se nastaviti i u 2019. godini.

Bez obzira na to što je popularnost ovog zanimanja porasla u prethodnom periodu, školovanih programera i dalje nema dovoljno, pa je ova oblast postala idealno rešenje za sve one koji su u potrazi za dobro plaćenim poslom.

it akademija | pr sreda 5.12. 16:52

ITAcademy i Oracle upisuju novu generaciju budućih Java programera

Sa ITAcademy nam ponovo stižu odlične vesti. Zbog velikog interesovanja za Java programiranje ova međunarodna obrazovna ustanova, koja se već godinama uspešno bavi edukacijom IT kadrova, pokrenula je nove grupe na Java Development programu za polaznike koji će nastavu od 1. decembra pohađati u najmodernije opremljenim učionicama u Beogradu.

it akademija | pr petak 5.10. 10:40

ITAcademy: Ako se ne zaposlite, dobijate besplatno školovanje

Diploma, nažalost, ne znači nužno i siguran posao. Dva su osnovna razloga koja dovode do ove pojave. Prvi je taj da mnoge visokoškolske ustanove ne pripremaju svoje studente za tržište rada, jer im nude samo uopštena teorijska znanja koja ne mogu da primene u realnim poslovnim okruženjima.

it akademija | pr petak 28.09. 11:15
strana 1 od 21 idi na stranu