Odakle početi sa učenjem programiranja

Sve je više onih koji žele da svoju karijeru započnu u oblasti informacionih tehnologija, kao i onih koji su spremni da se prekvalifikuju po svaku cenu.

Izvor: B92

Petak, 26.10.2018.

15:17

Odakle početi sa učenjem programiranja
Foto: Promo

Razlozi su mnogobrojni i savršeno razumni: informacione tehnologije su najperspektivnija oblast današnjice, programeri rade u idealnim radnim okruženjima i pritom su njihove plate višestruko veće od proseka. Kada se tome doda da je programiranje dinamičan, kreativan i zanimljiv posao, postaje jasno zašto danas gotovo svi žele da postanu programeri.

Gde učiti programiranje?

Ono sa čime se skoro svi koji žele da uđu u IT svet susreću jeste nesigurnost oko toga odakle je najbolje početi sa učenjem programiranja. Pre nego što se odlučite da zakoračite u svet programiranja, potrebno je da definišete koje su vaše želje i šta očekujete od programiranja. Ukoliko ne planirate naročito ozbiljno da se bavite programiranjem, već da vam to bude povremeni ili dopunski posao, možete se usredsrediti na neke od mnogobrojnih besplatnih kurseva koje možete pronaći na internetu. Međutim, ukoliko želite da na ozbiljan način pristupite ovoj oblasti, biće vam neophodno temeljno i sistematično znanje. Mnogi fakulteti u našoj zemlji nude studijske programe iz oblasti programiranja, ali treba imati u vidu da je svake godine sve teže upisati takve fakultete, da programi često ne prate najnovija dešavanja na tržištu, a cena celokupnog školovanja za nekoliko godina neretko prelazi i desetak hiljada evra. Stoga, jednogodišnji praktični kursevi, kao što su oni na ITAcademy, za mnoge predstavljaju rešenje gde mogu dobiti sva neophodna znanja za započinjanje profitabilne programerske karijere.

Najvažniji programski jezici za početnike

Iako se na neki način može reći da u izboru programskih jezika nema pogrešnog izbora, te da su svi oni korisni na neki način, ipak postoje određeni jezici koji se smatraju adekvatnijim, jednostavnijim i sveobuhvatnijim za početnike. Takođe, izbor programskih jezika dosta zavisi i od pravca u kom biste želeli da ide vaša karijera. Sledi pregled programskih jezika koji su idealni za ulazak u svet programiranja. PHP

PHP se smatra jednim od najpopularnijih izbora za početnike, ali i generalno najrasprostranjenijih i najkorišćenijih programskih jezika. Njega odlikuju fleksibilnost i pre svega jednostavnost u upotrebi i, kao takav, smatra se gotovo nezamenljivim izborom kada je reč o kreiranju svih vrsta web aplikacija i sadržaja. PHP je skriptni jezik koji se umnogome oslanja na takođe veoma poznat i često korišćen programski jezik C. Značaj i popularnost ovog programa se najbolje ogledaju kroz niz najpoznatijih svetskih sajtova i portala koji su njime napisani, kao što su Facebook, Wikipedia, Yahoo!, Tumbl, Flickr i mnogi drugi. Polaznici ITAcademy imaju odličnu priliku da u okviru odseka za PHP web development za svega godinu dana savladaju ovaj jezik i otvore sebi vrata kompanija koje se bave pravljenjem dinamičkih web sadržaja. Osim toga, na ovoj ustanovi moguće je steći i ZEND sertifikat, najprestižnije svetsko priznanje kada je reč o znanju iz oblasti PHP-a.
Foto: Promo
Java

Tržište mobilnih aplikacija je u nezaustavljivom usponu, a programski jezik Java se smatra neizostavnim alatom za stvaranje aplikacija za mobilne i tablet uređaje zasnovane na Android operativnom sistemu. Java platforme imaju široku upotrebu u programiranju i primenjenim softverskim rešenjima – od jednostavnih digitalnih uređaja, muzičkih plejera i mobilnih telefona do naprednih web servera i najsloženijih poslovnih aplikacija. Ovaj objektno orijentisani programski jezik predstavlja idealan početak za sve one koji žele da pronađu izuzetno stabilan i dobro plaćen posao.

JavaScript

Ukoliko ste zainteresovani prevashodno za frontend web programiranje, tj. za pisanje koda koji se direktno odnosi na ono što je vidljivo korisnicima, treba ozbiljno da razmislite o učenju JavaScripta. Ovaj skriptni jezik se danas smatra izuzetno moćnim alatom za kreiranje svih funkcionalnosti i interaktivnosti sa kojima se susreću posetioci sajtova. To znači da ćete pomoću JavaScripta biti u mogućnosti da osmislite i stvorite vizuelni identitet jednog web sajta, sve njegove dinamičke elemente i korisnički interfejs u celosti.

HTML i CSS

Ova dva jezika idu „ruku pod ruku” i smatraju se osnovom za bilo kakav rad na stvaranju web stranica. U paketu sa prethodno pomenutim JavaScriptom, oni čine jednu kompletnu celinu kada je u pitanju frontend razvoj. HTML i CSS nisu u suštini pravi programski jezici, već opisni i jezici formatiranja i njihova funkcija se tiče definisanja samog izgleda neke web stranice (CSS) i njegovog tekstualnog dela (HTML).

Idealno mesto za sve početnike u programiranju

ITAcademy predstavlja najsigurnije mesto za sve one koji žele da se upuste u izazove kakve nudi programiranje. Bilo da ste zainteresovani za pravljenje mobilnih i web aplikacija ili internet stranica, iskusni tim predavača ove obrazovne ustanove će vas na najbolji način provesti kroz sve programske jezike i alate koji su vam neophodni da započnete karijeru u programiranju i od potpunog laika postanete odlično plaćen stručnjak.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Propao pokušaj: Nemačka u haosu

Nemačke mašinovođe od utorka rano ujutro ponovo su u štrajku, samo nekoliko dana po okončanju prethodnog štrajka. Sudovi su odbacili pokušaj Nemačke železnice (DB) da zaustavi štrajk.

17:25

12.3.2024.

6 d

Podeli: