5 umetničkih zanimanja od kojih se odlično zarađuje

Umetničke profesije uglavnom važe za one koje ne donose mnogo novca, a umetnosti se posvećuju oni koji toliko vole svoj poziv, da im nije važno da li će im prihodi doneti luksuzan život ili ne.

Podeli

Međutim, neki umetnici pronašli su način da svoju profesiju spoje sa savremenim tehnologijama, što im je omogućilo da rade ono što vole i od toga odlično zarađuju.

Video-montažeri

Video-sadržaji dobijaju sve više na značaju i prete da čak preuzmu primat nad fotografijama. Animacija takođe postaje sve popularnija, kao i programi za manipulaciju i sređivanje video-materijala. Uostalom, proverite svoj news feed na društvenim mrežama i uverićete se iz prve ruke u to. Kako se zahtevi tržišta povećavaju kada je rukovanje video-materijalom u pitanju, raste potreba i za stručnjacima koji vladaju radom u Premieru, After Effectsu i drugim programima.

Upravo zato, oni koji se bave montažom videa nemaju problem da pronađu posao, jer su montažeri potrebni svuda: u televizijskim kućama, onlajn portalima, marketing sektorima, za plasiranje sadržaja kompanija različitog tipa, u filmskoj i muzičkoj industriji. S obzirom na vrednost projekata u koje su uključeni, zarada video-montažera varira od nekoliko stotina do nekoliko hiljada evra, zbog čega se zaljubljenici u snimanje i editovanje videa rado posvećuju svojoj strasti.

Copywriteri

Možda je nekad pisanje smatrano za veštinu koja je slabo plaćena, međutim, današnje tržište sve više ceni one koji poseduju književni talenat. Copywriteri su tako jedni od najtraženijih stručnjaka čiji angažman je neophodan za pravljenje sajtova, izradu kataloga, promotivnog materijala, scenarija za reklame, emisije i mnogo toga drugog.

Kako često pišu sadržaj za web, poželjno je da poznaju pravila SEO optimizacije kako bi znali da odrede ključne reči u svom tekstu i upotrebe ih na najefikasniji način. Mogu da rade pri marketing sektoru jedne kompanije i/ili freelance za različite klijente kako sa domaćeg, tako i sa svetskog tržišta.

Dizajneri enterijera

Dizajn enterijera je jedna od najkreativnijih i najzanimljivih profesija, a ujedno i odlično plaćena. Stručnjaci u kreiranju i uređivanju prostora zaduženi su za osmišljavanje dizajna kako javnih prostorija, tako i privatnih zdanja. Obično ih angažuju dobrostojeći klijenti, a zbog specifičnosti svog zanata i dugotrajnosti usluga koje pružaju, dizajneri enterijera rade na manjem broju projekata, ali za cifre koje im obezbeđuju više nego pristojan život.

Grafički dizajneri

Stručnjaci za grafički dizajn neophodni su svakoj firmi, bile one male, srednje ili internacionalne. Njima kao nepresušni izvor prihoda, pored kreativnosti, služe veštine korišćenja Photoshopa, InDesigna, Illustratora i drugih programa za kreiranje i obradu fotografija.

Od izrade logoa, vizitkarti, dizajniranja promotivnih letaka, postera, kataloga, do pravljenja fotografija za objave na društvenim mrežama, kreiranja bilborda i građenja kompletnog vizuelnog identiteta jednog brenda – nije ni čudo da su grafički dizajneri jedni od najtraženijih na današnjem tržištu, a ujedno i u vrhu kada je naplaćivanje svojih usluga u pitanju.

Medijski i umetnički producenti

Producenti predstavljaju multimedijalne umetnike, koji u potpunosti prate jedan projekat od samog začetka ideje sve do njene realizacije. S obzirom na to da su odgovorni za proizvodnju i distribuciju multimedijalnog sadržaja, te pribavljanje novčanih sredstava i finansiranje drugih umetnika uključenih u osoblje, produkcijom se bave oni koji su prethodno stekli praktično znanje i veštine na nekim od cenjenih umetničkih centara. Uz odgovornost i stručnost koje imaju na svom poslu, producenti zasluženo zarađuju visoke sume za projekte na kojima su angažovani.

Pomenuta zanimanja razbijaju mit o umetnicima koji slabo zarađuju. Savremeni umetnici pronašli su rešenje da spoje lepo i profitabilno tako što su svoju ljubav prema umetnosti usmerili ka sticanju digitalnih znanja i veština koje nadograđuju njihove umetničke sklonosti. Ukoliko i sami posedujete talenat za umetnost, pronađite alate koji će na najbolji način oplemeniti vašu strast i pretvoriti je u odlično sredstvo zarade.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici, Twitter nalogu i uključite se u našu Viber zajednicu.

strana 1 od 33 idi na stranu