Učenici ITHS-a koriste svoje znanje u humanitarne svrhe

Učenici dve škole, Srednje škole za informacione tehnologije – ITHS i „Sava Jovanović Sirogojno” iz Zemuna pamtiće ovaj mart kao mesec dobrih dela, saradnje i humanosti. Na prezentaciji koja je održana 9. marta, učenici ITHS-a uručili su originalan poklon školi „Sava Jovanović Sirogojno” – aplikaciju za lakše izražavanje, učenje, komunikaciju i socijalizaciju dece sa autizmom.

Izvor: B92

Četvrtak, 07.04.2016.

15:45

Učenici ITHS-a koriste svoje znanje u humanitarne svrhe

Saradnja za obe škole predstavlja neprocenjivo iskustvo. Učenici škole „Sava Jovanović Sirogojno” sada imaju i nove aplikacije, koje mogu svakodnevno da koriste za dalji razvoj i učenje, dok su učenici ITHS-a praktično primenili ono što su naučili u školi i pritom učinili nešto lepo za svoje drugare.

Humanitarna akcija prerasla u saradnju

Jedna od mnogih humanitarnih akcija škole ITHS bila je i poseta Osnovnoj školi „Sava Jovanović Sirogojno” početkom godine. Ova osnovna škola specijalizovana je za obrazovanje dece stepena lake i umerene mentalne ometenosti, kao i dece sa autističnim spektrom.

Nakon posete, učenici i profesori srednje škole ITHS odlučili su da dodatno doprinesu svojim znanjem kako bi uslovi u ovoj osnovnoj školi bili još bolji.

Deca koja imaju probleme u razvoju uz aplikacije veoma lako razvijaju svoje kognitivne i komunikacione veštine i na taj način stiču samopouzdanje, koje im pomaže da ostvare napredak na svim poljima.

Zašto baš aplikacija?

„Deca sa autizmom najčešće nemaju razvijen govor, pa im je zato neophodan drugi kanal komunikacije, a to je najčešće posebno prilagođen softver na računaru”, izjavila je Marija Vuksanović, defektolog iz OŠ „Sava Jovanović Sirogojno”.

Ova činjenica ohrabrila je učenike i nastavnike ITHS-a da svoju kreativnost, znanja i veštine upotrebe u humanitarne svrhe, pa su, u dogovoru sa nastavnicima osnovne škole, napravili aplikaciju koja će moći da se koristi na pametnim tablama.

Tim su činili učenici Strahinja Krstić, Nikola Vukoičić, Miloš Protrka, Ivana Pešić, Mihail Panagiotopulos sa profesorima Aleksandrom Prokopijević, Andrijanom Vasić i Nikolom Dragovićem.

„Kao nastavnik i razredni starešina, presrećan sam i ponosan na njihov rad”, izjavio je Nikola Dragović, profesor programiranja.

Planovi za nove humanitarne projekte škole ITHS

Škola ITHS već je stekla ugled škole koja nesebično pomaže svima kojima je potrebna pomoć. Do sada su humanitarne akcije predstavljale donacije opreme, osnovnih sredstava, obuke starih za korišćenje računara i slično.

Nedavno je tim učenika ITHS-a kreirao još jednu humanu aplikaciju koja pomaže daltonistima da saznaju koje boje se nalaze na ekranima njihovih telefona i drugih uređaja. Ova aplikacija osvojila je prvo mesto na Takmičenju za stvaranje novih aplikacija. Iako su imali punu slobodu da osmisle kreativnu aplikaciju, učenici ITHS-a odlučili su da naprave aplikaciju koja će nekome pomoći.

Svesni sposobnosti, veština i znanja koja stiču u svojoj školi, učenici ITHS-a već planiraju rad na novim projektima koji će unaprediti svakodnevni život deci sa posebnim potrebama, ljudima sa određenim smetnjama i drugima kojima je pomoć potrebna. Trenutno pripremaju još aplikacija i sajtova koje će donirati onima kojima su najpotrebniji.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Bure baruta pred eksplozijom: Počinje veliki rat?

Bliski istok, zbog promene ravnoteže snaga i dubokih kriza, pre svega palestinsko-izraelske, može se smatrati buretom baruta i ima potencijal da dovede ne samo do regionalnog sukoba, već i do globalnog konflikta.

20:40

17.4.2024.

1 d

Svet

Uništeno; Zelenski: Hvala na preciznosti

U ukrajinskom napadu na vojni aerodrom na Krimu u sredu ozbiljno su oštećena četiri lansera raketa, tri radarske stanice i druga oprema, saopštila je danas Ukrajinska vojna obaveštajna agencija.

14:21

18.4.2024.

15 h

Politika

Mediji: Ultimatum za Srbiju

Višegodišnja dilema "Kosovo ili Evropska unija", koja je lebdela nad Srbijom, dobiće svoj praktični izraz sledeće nedelje, pišu mediji.

13:01

17.4.2024.

1 d

Podeli: