Učenici ITHS-a koriste svoje znanje u humanitarne svrhe

Učenici dve škole, Srednje škole za informacione tehnologije – ITHS i „Sava Jovanović Sirogojno” iz Zemuna pamtiće ovaj mart kao mesec dobrih dela, saradnje i humanosti. Na prezentaciji koja je održana 9. marta, učenici ITHS-a uručili su originalan poklon školi „Sava Jovanović Sirogojno” – aplikaciju za lakše izražavanje, učenje, komunikaciju i socijalizaciju dece sa autizmom.

Podeli

Saradnja za obe škole predstavlja neprocenjivo iskustvo. Učenici škole „Sava Jovanović Sirogojno” sada imaju i nove aplikacije, koje mogu svakodnevno da koriste za dalji razvoj i učenje, dok su učenici ITHS-a praktično primenili ono što su naučili u školi i pritom učinili nešto lepo za svoje drugare.

Humanitarna akcija prerasla u saradnju

Jedna od mnogih humanitarnih akcija škole ITHS bila je i poseta Osnovnoj školi „Sava Jovanović Sirogojno” početkom godine. Ova osnovna škola specijalizovana je za obrazovanje dece stepena lake i umerene mentalne ometenosti, kao i dece sa autističnim spektrom.

Nakon posete, učenici i profesori srednje škole ITHS odlučili su da dodatno doprinesu svojim znanjem kako bi uslovi u ovoj osnovnoj školi bili još bolji.

Deca koja imaju probleme u razvoju uz aplikacije veoma lako razvijaju svoje kognitivne i komunikacione veštine i na taj način stiču samopouzdanje, koje im pomaže da ostvare napredak na svim poljima.

Zašto baš aplikacija?

Učenici ITHS-a su dobri ljudi, ali i dobri sportisti

Široka interesovanja učenika ITHS-a ne svode se samo na tehnologiju i nauku, a to su upravo dokazali tokom marta, kada su učenici ove škole zabeležili i nekoliko velikih sportskih uspeha. Početkom meseca učenik Marko Jevremović postao je vicešampion Srbije u trkačkoj disciplini na 400 metara u dvorani, a par nedelja kasnije Marko Stupar se sa Super ENPI karate kupa u Subotici vratio sa čak 7 medalja, od kojih je jedna zlatna. Uspeh je zabeležen i na takmičenju srednjih škola „Izađi na crtu” gde se učenici takmiče u brojnim sportskim disiplinama. Tim ITHS-a zabeležio je veliki uspeh osvojivši prvo mesto.

„Deca sa autizmom najčešće nemaju razvijen govor, pa im je zato neophodan drugi kanal komunikacije, a to je najčešće posebno prilagođen softver na računaru”, izjavila je Marija Vuksanović, defektolog iz OŠ „Sava Jovanović Sirogojno”.

Ova činjenica ohrabrila je učenike i nastavnike ITHS-a da svoju kreativnost, znanja i veštine upotrebe u humanitarne svrhe, pa su, u dogovoru sa nastavnicima osnovne škole, napravili aplikaciju koja će moći da se koristi na pametnim tablama.

Tim su činili učenici Strahinja Krstić, Nikola Vukoičić, Miloš Protrka, Ivana Pešić, Mihail Panagiotopulos sa profesorima Aleksandrom Prokopijević, Andrijanom Vasić i Nikolom Dragovićem.

„Kao nastavnik i razredni starešina, presrećan sam i ponosan na njihov rad”, izjavio je Nikola Dragović, profesor programiranja.

Planovi za nove humanitarne projekte škole ITHS

Škola ITHS već je stekla ugled škole koja nesebično pomaže svima kojima je potrebna pomoć. Do sada su humanitarne akcije predstavljale donacije opreme, osnovnih sredstava, obuke starih za korišćenje računara i slično.

Nedavno je tim učenika ITHS-a kreirao još jednu humanu aplikaciju koja pomaže daltonistima da saznaju koje boje se nalaze na ekranima njihovih telefona i drugih uređaja. Ova aplikacija osvojila je prvo mesto na Takmičenju za stvaranje novih aplikacija. Iako su imali punu slobodu da osmisle kreativnu aplikaciju, učenici ITHS-a odlučili su da naprave aplikaciju koja će nekome pomoći.

Svesni sposobnosti, veština i znanja koja stiču u svojoj školi, učenici ITHS-a već planiraju rad na novim projektima koji će unaprediti svakodnevni život deci sa posebnim potrebama, ljudima sa određenim smetnjama i drugima kojima je pomoć potrebna. Trenutno pripremaju još aplikacija i sajtova koje će donirati onima kojima su najpotrebniji.

strana 1 od 25 idi na stranu