Život

Četvrtak, 07.02.2019.

20:20

"Nije kometa, nije asteroid, već deo vanzemaljskog svemirskog broda"

Uprkos snažnom protivljenju naučne zajednice, astrofizičar i kosmolog Avi Loeb, šef Odeljenja za astronomiju na Univerzitetu Harvard, nastavlja da zastupa teoriju da je svemirski objekat nazvan Oumuamua, koji se nalazi u međuzvezdanom prostoru, i prolazi kroz Sunčev sistem Zemlje, deo svemirskog broda vanzemaljaca.

Izvor: B92, Sputnik News

Printscreen YouTube/Tech Insider

On tvrdi da su ostali astronomi izgubili svoju "dečačku radoznalost" i da su previše uplašeni od mogućnosti da nisu u pravu.

U intervjuu, koji je nedavno dao za Čikago tribjun, Avi Loeb je saopštio da radi na jednačini koja će dokazati da je neobičan međuzvezdani objekat - Oumuamua, koji se trenutno kreće orbitom Jupitera, zaista deo vanzemaljskog svemirskog broda.

On ne smatra da je Oumuamua kometa ili asteroid, kao što njegove kolege pretpostavljaju, već da je "lagano jedro koje je nekada pokretalo napredan tehnološki uređaj". Loeb ističe da se međuzvezani objekat kreće previše brzo za jednu inertnu stenu, kao da ga nešto gura otpozadi.
Avi Loeb / GettyImages
Astronom sa Harvarda odbacuje mogućnost da je u pitanju kometa, budući da objekat nema ništa što podseća na rep komete.

Loeb veruje da je u pitanju "kilometar dugačko i jedan milimetar tanko i lagano obloidno jedro", koje je toliko lako da je u stanju da "uhvati" sunčeve zrake i da ih iskoristi kao pogon za kretanje kroz svemir.

Ovakvi stavovi uglednog astronoma Avija Loeba o svemirskom objektu Oumuamua nailaze na žestoke kritike njegovih kolega, koji ga optužuju za senzacionalizam i objavljivanje teorija u koje ni sam ne veruje.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

91 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: