Život

Subota, 28.01.2017.

20:36

Osam grešaka koje mogu detetu da sruše samopouzdanje

Samopuzdanje je ono što deci daje hrabrost da istražuju svet, prihvate nove nepoznate izazove i da pritom veruju sami u sebe i svoje snage.

Izvor: B92

Osam grešaka koje mogu detetu da sruše samopouzdanje
Foto: Thinkstock

Kojim greškama narušavamo ili pak previše hranimo samopouzdanje deteta?

Kritikovanje deteta

Kad kritikujemo decu, vrlo lako, a opet nenamerno to radimo tako da kritikujemo i njih kao osobe. Kad im kažemo da smo se razočarali u njih, rušimo kockice njihovog samopouzdanja, a time i volju i želju da se suoče s novim izazovima. I tako pomalo vežemo njihovu ličnost uz uspehe i neuspehe, što nikako nije dobar temelj.

Previše hvaljenja

Naspram kritikovanja, imamo i drugu krajnost: previše hvaljenja. Iako pohvale hrane samopouzdanje, bitno je znati kada i kako ih koristiti. Kao i kod kritika, pohvalite konkretne postupke deteta i njihov trud umesto uopštenih rečenica kojim obično hvalimo njegove crte ličnosti.

Kontrolisanje života deteta

Dajte im da pronađu svoje interese i onda ih u tome beskrajno podržavajte.

Kad radimo sve umesto deteta

Iako odrasli verovatno puno stvari mogu da urade brže I bolje, nije stvar u brzini ni kvalitetu. Ako pustimo decu da to urade sporije i uz po koju grešku, dajemo im priliku da razvijaju nezavisnost, uče da rešavaju probleme i razmišljaju svojom glavicom, ali i nositi se s frustracijama i razvijati upornost, kad ne uspeju iz prvog pokušaja. A ponekad i mi, odrasli, od njih možemo da naučimo nove načine razmišljanja, one originalne dečje.

Stremljenje savršenstvu

Postavljanje visokih očekivanja može da ima sasvim suprotno dejstvo na dete od onog željenog. Deca mogu biti pod stresom i u velikom strahu da nas ne razočaraju, a u takvo stanje sigurno nije plodonosno za razvoj i učenje.

Zanemarivanje komunikacije

Aktivno slušanje onoga što govore bez prekidanja pomaže deci da shvate da su važna i da su nam njihove želje, osećaji, potrebe i mišljenja važni.

Poređenje s drugom decom

Ovo je sigurno jedna od prvih i najgorih grešaka u rušenju samopouzdanja koju roditelji krenu da rade još dok je dete u pelenama. Nije važno da li upoređujemo dete s drugom decom ili čak samim sobom, kad smo bili njihovih godina, dete će to često doživeti kao poruku da nije dovoljno dobro. Nijedan čovek nije jednak drugome, pa tako ni poređenja nemaju smisla niti donose išta dobro.

Izražavanje vlastitog nedostatka samopouzdanja

Dobar način za podsticanje razvoja samopouzdanja deteta je da mu pokažemo dobar primer kod sebe. Stoga govorite sami o sebi pozitivno i budite model koji će ih naučiti saosećanju, ljubaznosti i naposletku samopouzdanju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

88 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zatreslo se jako: Zemljotres jačine 7,4 stepena

Zemljotres jačine 7,4 stepena po Rihterovoj skali pogodio je u četvrtak uveče sever Čilea, u blizini granice sa Argentinom, a za sada nema izveštaja o povređenima ili većoj šteti, objavio je Američki geološki zavod.

7:18

19.7.2024.

1 d

Podeli: