Život

Utorak, 13.12.2016.

10:39

Sveta Lucija uz diplomatski kuvar na švedski način

Ambasada Švedske proslavila je tradicionalni švedski praznik Sveta Lucija u Mikser House-u i predstavila knjigu “Swedish Culinary Diplomacy” koju je priredio dugogodišnji kuvar ambasade Švedske u Beogradu, Lars Ekberg.

Izvor: B92

Sveta Lucija uz diplomatski kuvar na švedski način
Foto: Vuk Brankoviæ

“Običaji i praznici jednog naroda uvek su dobra prilika za bolje upoznavanje. Zato i proslavljamo Svetu Luciju u Srbiji, sa kojom Švedska ima dobre odnose i saradnju. Kada razumemo jedni druge, uvažavamo i uzajamno poštujemo običaje, tradiciju i praznike, tada učvršćujemo veze naše dve zemlje. Imao sam priliku da o Srbiji mnogo naučim kroz praznike, običaje i tradiciju”, rekao je ambasador Švedske Nj.E. Jan Lundin.
Foto: Vuk Brankoviæ
U Švedskoj se Sveta Lucija proslavlja kada noći postanu najtamnije, a zime najhladnije i obeležava svetlost u dugim zimskim noćima. Predstavljena je kao devojka obučena u belu haljinu sa svilenim crvenim pojasom oko struka i krunom od gorućih sveća na glavi. Zbog toga je i zovu – svetlonoša, ona koja unosi toplinu i nadu u domove. Šveđani obeležavaju Svetu Luciju uz kolačiće od đumbira i piće glögg. Prema običaju, deca obučena u bele duge haljine ranom zorom bude svoje roditelje tradicionalnim pesmama, kafom i kolačićima.
Foto: Vuk Brankoviæ
Nakon trominutnog filma o Svetoj Luciji, posetioci su imali jedinstvenu priliku da čuju i pesmu o Svetoj Luciji u izvođenju Ane Sinicki i uz klavirsku pratnju Milice Lundin.

U okviru proslave švedskog praznika Sveta Lucija predstavljena je knjiga “Swedish Culinary Diplomacy” kuvara ambasade Švedske Larsa Ekberga. O tome koliko su bliski kulinarstvo i diplomatija, kako se o nacijama mnogo nauči kroz njihovu kuhinju i o svom iskustvu autor knjige-kuvara Lars Ekberg rekao je:
Foto: Vuk Brankoviæ
”U diplomatiji, kuhinja se smatra jednim od najstarijih alata za interakciju i često čini sastavni deo važnih pregovora. Biti kuvar u ime Švedske predstavlja zadovoljstvo i izazov. Trudim se da spremam jela od domaćih sastojaka na švedski način. Ovom knjigom pokazujemo da su jela koja se mogu naći na trpezi ambasadora pristupačna za svakog, kako u pogledu spremanja tako i u pogledu uživanja“.
Foto: Vuk Brankoviæ
Promocijom ove knjige ujedno se najavljuje obeležavanje 100 godina od uspostavljanja diplomatskih odnosa između Srbije i Švedske nizom aktivnosti u toku 2017. godini. Jedna od aktivnosti će biti usmerena na važnost proizvodnje zdrave hrane u održivom društvu
Foto: Vuk Brankoviæ
.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: