Život

Petak, 16.01.2015.

17:08

Na Marsu pronađena sonda izgubljena pre 11 godina (VIDEO)

Britanska svemirska agencija saopštila je danas da je na površini Marsa pronađena sonda Bigl 2 kojoj se pre 11 godina izgubio svaki trag.

Izvor: Tanjug

Default images
Foto: ESA

"Robot Bigl 2 za koji smo verovali da je nestao 2003. pronađen je na površini Crvene planete", ističe se u saopštenju britanske agencije, dodajući da je time stavljena tačka na desetogodišnju misteriju.

Fotografije visoke rezolucije, snimljene iz orbite, pokazuju da je Bigl 2 ostao noštećen. Robot je bio sastavljen iz više rasklopljivih delova, "latica", od koji se jedan deo otvorio.

"S obzirom da se sonda nije u potpunosti rasklopila, nije postojao način da se uspostavi kontakt s njom", objasnio je za BBC prof Mark Sims sa Univerziteta u Lesteru i menadžer misije Bigl.

On je rekao da je radijska antena ostala zaglavljena ispod solarnih panela i naveo da se o uzroku neuspeha misije može samo špekulisati, ali da je moguće, a to se i najverovatnije desilo, da je sonda jako odskočila prilikom ateriranja što je izazvalo iskrivljenje njene strukture.

Britanska sonda je trebalo da nakon šestomesečnog putovanja sleti na Mars 25. decembra 2003. Ali, čim ju je orbiter Mars Ekspreš odbacio 19. decembra, sonda je nestala sa radara. Proglašena je definitivno izgubljenom 6. februara 2004.

Evropska sonda Mars Ekspres, prva evropska misija na Marsu, lansirana je 2. juna 2003. iz baze u Bajkonuru u Kazahstanu.

Generalni direktor Evropske svemirske agencije (ESA) Žan Žak Dorden izjavio je da "ono što je pre 11 godina delovalo kao neuspeh izgleda nije bio potpuni promašaj, jer je ipak bilo prizemljenja".

Misija ESA sastojala se od orbitera koji je poleteo sa sedam instrumenata za detekciju i posmatranje i sondom Bigl 2 opremljenom bušilicom koja imala zadatak da sa dva metra dubine uzme uzorke marsovskog tla.

Orbiter Mars Ekspres je započeo svoja naučna posmatranja kao predvidjeno, u januaru 2004, proučavanjem atmosfere, strukture i geologije crvene planete.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

11 Komentari

Možda vas zanima

Srbija

"Srbija je suštinski postala članica EU"

Srbija je, potpisivanjem Memoranduma o strateškom partnerstvu sa EU o održivim sirovinama, lancima proizvodnje baterija i električnim vozilima - suštinski postala članica EU, poručio je ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić.

13:03

21.7.2024.

1 d

Podeli: