Život

Subota, 29.11.2014.

19:50

Zemlju od uništenja čuva misteriozni nevidljivi pojas

Naučnici koji proučavaju Van Alenove pojase zračenja došli su do značajnog otkrića.

Izvor: ibtimes.com

Default images

Foto: NASA Goddard Space Flight Center / Flickr.com

Oni su otkrili da postoji nevidljivi štit koji okružuje našu planetu i štiti je.

U izveštaju stoji da se štit nalazi na oko 11.600 kilometara iznad Zemljine atmosfere. Njegova primarna funkcija je zaštita planete od “elektrona ubica”. Naime, ove čestice mogu da oštete komunikacione sisteme i satelite, a predstavljaju opasnost i za astronaute.

U saopštenju piše i da se elektroni kreću oko Zemlje brzinom “približnoj brzini svetlosti”, a mogu da oštete strujnu mrežu, utiču na klimu i povećaju broj obolelih od kancera.

Misteriozni štit opisan je kao dva prstena koja se sastoje od visokoenergetskih elektrona i protona.

Van Alenovi pojasi otkriveni su pre gotovo 50 godina i nalaze se na oko 40.000 kilometara od Zemljine površine.

Naučnici su utvrdili tačnu lokaciju zaštitnog prstena, a prema izveštaju, on leži između dva Van Alenova radijaciona pojasa.

U zavisnosti od količine kosmičkog zračenja, prstenovi se proširuju ili skupljaju i tako štite Zemlju od “ultrabrzih elektrona” koji zahvaljujući njima ne mogu da prodru kroz Zemljinu atmosferu.

Do ovog važnog otkrića došao je tim profesora Danijela Bejkera sa Univerziteta u Koloradu uz pomoć podataka dobijenih od dve sonde bliznakinje, koje je NASA poslala u Van Allenov pojas 2012.

Naučnici još ne znaju poreklo štita i kako tačno funkcioniše. Otkriće je objavljeno u žurnalu “Nature”.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

66 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: