Život

Četvrtak, 31.10.2013.

11:59

Srednja škola za transvestite u Buenos Ajresu

Škola Mocha Celis u Buenos Ajresu nije obična škola: to je srednja škola za transseksualce i transvestite.

Izvor: Tanjug

Default images

Kako piše AFP, škola je otvorena 2012. godine, a glavni cilj je da pomogne transvestitima i transseksualcima da pokušaju da promene svoje živote, "odvlačeći" ih od prostitucije.

Prema podacima argentinskih vlasti, 70 odsto transvestita i transeksualaca u toj zemlji uključeno je u prostituciju, a čak 85 odsto odustane od školovanja. Školu Mocha Celis trenutno pohađa 40 učenika. Između ostalog, uče kuvanje, modni dizajn, bodi art.

Danijela Merkado uči da kuva. "Kad sam na ulici, drogiram se… trošim novac, ne radim ništa. Ne idem u školu, smucam se okolo. Sad pokušavam da uradim nešto 'kako treba', da nađem neka nova interesovanja. Poput kuvanja. Ranije nisam imala taj poriv, ali sad ga imam", priča za AFP Danijela.

Kad je imala 13 godina, bila je dečak: otac ga je tukao kad je saznao da je zainteresovan za muškarce i nije mu dozvoljavao da se druži sa braćom i sestrama jer je mislio da bi moglo biti "zarazno".

Pre nego što je saznala za Mocha Celis, Danijela je skoro 15 godina provela na ulici. Školu finansira država, a oni koji je uspešno završe dobijaju diplome.
Beta / AP Photo/Tsvangirayi Mukwazhi
Plan i program je organizovan tako da učenicima ne oduzima uobičajeno "radno vreme" na ulici – u prostituciji, objašnjava profesorka grafičkih umetnosti Debora Kunja Alvares: "Ideja je da se časovi održavaju tokom dana, ne ujutro, zato što oni spavaju duže - pošto rade noću. Ideja je, dakle, da nastavu držimo popodne."

Škola je dobila ime po nepismenoj transseksualnoj prostitutki, koju su ubili policajci pošto je odbila da im da "novac za zaštitu".

Kako navodi AFP, takvi napadi nisu neuobičajeni za transseksualce u Argentini. Njihov prosečan životni vek je 35 godina - zbog nasilja kojem su izloženi i opasnih bolesti koje se prenose seksualnim putem.
Beta / AP Photo/Niranjan Shrestha
Koordinator obrazovnog tima Fransisko Kvinjones smatra da će im školovanje pomoći da sami odlučuju o svojoj budućnosti: "Danas su u stanju da vide da imaju budućnost, da mogu da planiraju, sami da odlučuju i učine da se planovi ostvare. Niko drugi ne bi trebalo da odlučuje u njihovo ime."

Argentina je lagalizovala gej brakove 2010. godine. Dve godine kasnije, parlament je usvojio Zakon o rodnom identitetu, koji dozvoljava transvestitima i transseksualcima da se izjasne o rodnoj pripadnosti onako kako je oni vide. Prva generacija maturanata trebalo bi da završi Mocha Celis 2014. godine.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zatreslo se jako: Zemljotres jačine 7,4 stepena

Zemljotres jačine 7,4 stepena po Rihterovoj skali pogodio je u četvrtak uveče sever Čilea, u blizini granice sa Argentinom, a za sada nema izveštaja o povređenima ili većoj šteti, objavio je Američki geološki zavod.

7:18

19.7.2024.

1 d

Podeli: