Život

Sreda, 25.01.2023.

09:15

Saveti za efikasno grejanje uz dobru termoizolaciju

Energetska kriza odjednom je promenila stavove o grejanju - šta je najkomfornije, najisplativije, najsigurnije. Tradicionalno mišljenje da je grejanje na drva dobro rešenje ova zima je dovela u pitanje jer je ogrevno drvo značajno poskupelo, a sa njim i grejanje na pelet, koga čak nije ni bilo u prodaji neko vreme.

Izvor: PR

Saveti za efikasno grejanje uz dobru termoizolaciju
Foto: Shutterstock/Andrey_Popov

Energetska kriza odjednom je promenila stavove o grejanju - šta je najkomfornije, najisplativije, najsigurnije. Tradicionalno mišljenje da je grejanje na drva dobro rešenje ova zima je dovela u pitanje jer je ogrevno drvo značajno poskupelo, a sa njim i grejanje na pelet, koga čak nije ni bilo u prodaji neko vreme.

Komfornost grejanja na gas pomutila je briga da li će gasa biti dovoljno, s obzirom na probleme sa uvozom. Ovaj način grejanja je zaista komforan, unosi udobnost i prijatnost u prostor, ali je problem u početnoj investiciji, odnosno kupovini kotla i uvođenju instalacije.

Struja je i dalje komforan način, a može biti i povoljna ako grejete jednu prostoriju na TA peć koja akumulira samo na nižoj tarifi. Ali za veće prostore treba izdvojiti popriličnu sumu.

Ugalj je dobro rešenje i decenijama je u kombinaciji sa ogrevnim drvetom najprisutniji način tamo gde nema centralnog grejanja.

Centralno grejanje je najbezbrižniji način, ako izuzmemo stalnu dilemu da li je i neopravdano skupo s obzirom da se plaća cele godine po ne baš niskim cenama.

Šporeti – sigurnost grejanja

Strah kako ćemo se grejati ove zime naveo je mnoge da ipak nabave jedan šporet na čvrsto gorivo i par kubika drva, da osiguraju individualno grejanje ako druga rešenja zataje.

Šporeti na čvrsto gorivo, ili na loženje kako narod radije kaže, nikada vas neće izdati. Pogodni su jer ujedno greju i omogućavaju pripremu hrane na ploči i u rerni. Koriste drva i ugalj, dva energenta koji su uvek dostupni. Iako zna da bude i poremećaja i cenovnih iskakanja, sve je to ipak prihvatljivo.

Seoska domaćinstva se takoreći ne mogu zamisliti bez ovog šporeta. Upravo kombinacija grejanja i pripreme hrane je ona prednost koja čini da šporeti na loženje budu u skoro svakom domaćinstvu. A i drva su dostupnija jer na selu šuma nikad nije daleko.

Proizvođači sve ovo dobro znaju i šporeti uvek imaju dobru ponudu na tržištu, električni naročito, oni kombinovani na struju i plin takođe. A popularni “smederevac” nikad nije izašao iz mode, upravo zato što je “multifunkcionalan”, greje, ima ploču, rernu, fioku za ogrev, a može i da suši ako iznad njega nekako razapnete žicu!

Prodaja uglja potvrđuje njegovu visoku tražnju

Upravo je prodaja uglja iz zime u zimu najbolja potvrda koliko je ovo rasprostranjen način grejanja i poželjan energent za više načina grejanja.

Ugalj se koristi u kotlovima sistema parnog grejanja, u kućnim varijantama centralnog grejanja i u pojedinim grejnim telima kao što su šporeti na loženje, peći, furune i slično. Nema grada a da nema jedno ili nekoliko mesta gde se vrši prodaja uglja. I uvek je potražnja dobra, jer vas ugalj kao energent neće izneveriti.

Mane su što traži prostor za skladištenje i što nije najčistiji za korišćenje. Ali je prednost što se na ugalj zaista možete pošteno ogrejati. Dobro drži vatru pa ima produženo toplotno dejstvo, a ne morate ujutru da se mučite i ponovo potpaljujete kotao ili šporet.

Prodaja uglja je veoma dobra, kako domaćeg iz rudnika u Srbiji, tako i uvoznih, onih iz Bosne Hercegovine i Crne Gore. Bilo je i ponude takozvanog “ruskog uglja” ali su tokovi snabdevanja poremećeni.

Sve vrste uglja imaju svoje kupce i zato je prodaja uglja kontinuirano dobra.

Ugalj “Soko” je mrki visokokalorični ugalj, veoma kvalitetan i razvija visoke temperature, a dobija se podzemnom ili jamskom eksploatacijom kod mesta Čitluk i Vrelo u blizini Soko Banje. Više se koristi u kotlovima za parno grejanje. Narod ga rado kupuje jer dobro sagoreva i nema šljake.

“Sušena Kolubara” je lignit iz Vreoca koji se sušenjem oplemenjuje i povećava mu se kalorična moć. Koristi se za loženje u pećima, furunama, šporetima na čvrsto gorivo, u kotlovima za parno grejanje i razvija visoke temperature.

“Sirova Kolubara” je lignitni, najpoznatiji i najrasprostranjeniji ugalj u Srbiji. On nema veliku kaloričanu moć, ali dugo sagoreva i može se koristiti u šporetima i pećima na čvrsto gorivo.

Kostolački ugalj je karakterističan po tome što pored korišćenja u pećima i šporetima na čvrsto gorivo može se koristiti i za parno grejanje.

“Pljevaljac” dolazi iz rudnika u Pljevljima, Crna Gora. To je mrko-lignitski ugalj visokog kvaliteta, idealan za individualna ložišta. Lako se pali, dugo drži žar i toplotu, može da se priguši i ne ostavlja mnogo pepela.

U prodaji su i ugalj iz Štavlja kod Sjenice, iz Kovina, Stanara, a više vrsta uglja uvozi se iz Bosne i Hercegovine: Kreka, Banovići, Breza, Miljevina, Zenica.

Sendvič paneli za dobru izolaciju i efikasnije grejanje

Koliko god energenti bili dobri, bez kvalitetne termoizolacije vašeg objekta nećete postići efekat grejanja kao kada kuću “utoplite”. Zato je preporuka da za oblaganje podkonstrukcije za zidove i krov koristite termoizolacione sendvič panele. Imaju sve širu primenu u građevinarstvu i polako ali sigurno potiskuju tradicionalne načine gradnje. Može se slobodno reći da su sendvič paneli i sadašnjost i budućnost gradnje.

Šta su sendvič paneli? To su ugradni elementi sa termoizolacionim svojstvima koji se koriste kao prefabrikovani zidovi i krovovi. Moderna tehnologija proizvodnje i izrada od visoko kvalitetnih materijala daje im odlična fizička i mehanička svojstva, kao što je velika čvrstoća. Mogućnost kombinacija boja i površinskih obrada daju arhitektama i dizajnerima slobodu da projektuju i kreiraju objekte funkcionalne raznovrsnosti i moderne estetike.

Glavne prednosti sendvič panela su što njihovom ugradnjom značajno skraćujete vreme gradnje, štedite novac a dobijate visok kvalitet, trajnost i odličnu toplotnu i zvučnu izolaciju objekta.

Sendvič paneli su sačinjeni od dva čelična pocinkovana plastificirana lima i jedne od tri ispune, poliuretana (PUR), poliizocijanata (PIR) i mineralne vune. Limovi imaju izvanredne mehaničke karakteristike, a jezgro omogućava toplotnu izolaciju. Paneli sa PUR ispunom su odlični izolatori, kao i paneli sa PIR ispunom koji imaju i atest na vatrootpornost. Paneli sa mineralnom vunom su nešto slabiji toplotni izolatori, ali im je prednost negorivost.

Primenjuju se u izgradnji stambenih zgrada, poslovnih objekata, škola, sportskih hala, rashladnih komora, hangara, skladišta, industrijskih salona, poljoprivrednih objekata.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Izbija novi rat? "To je jedino rešenje"

Dok je celi svet i dalje fokusiran na dešavanja u Ukrajini, ali i na područje Gaze, tenzije na severu Afrike, zbog teritorije Zapadne Sahare, i dalje su prisutne, a pripadnici pokreta za nezavisnost ističu kako je rat jedino rešenje.

11:06

23.7.2024.

1 d

Svet

Mađarska uzvraća udarac Evropskoj uniji

Mađarska će blokirati fondove Evropske unije za zemlje članice koje su poslale municiju u Ukrajinu dok Kijev ne dozvoli da nafta ruske kompanije Lukoil prođe kroz naftovod na njenoj teritoriji, saopštio je u utorak mađarski ministar spoljnih poslova.

21:43

23.7.2024.

1 d

Aktuelno

Uhapšen je

Južnokorejsko tužilaštvo saopštilo je da je uhapšen osnivač tehnološkog giganta Kakao.

13:20

23.7.2024.

1 d

Podeli: