Život

Ponedeljak, 19.06.2023.

15:20

Strašne prognoze: Evo kako će 2100. godine izgledati oni koji rade isključivo od kuće FOTO

Ne tako svetlo "predskazanje" naše budućnosti došlo je od kompanije Furničr et Vork koja je zajedno sa naučnicima i dizajnerima napravila 3D model čoveka iz budućnosti koji je "osuđen" na rad od kuće. Da li su oečene oči, pogrbljena leđa i kandže na rukama budućnost nas i naše dece, i da li je ikako moguće sprečiti pojavu deformiteta ili smo već prešli tačku iz koje nema povratka?

Izvor: RT Balkan

Strašne prognoze: Evo kako će 2100. godine izgledati oni koji rade isključivo od kuće FOTO
Foto: Profimedia

Rad od kuće sve do pandemije koronavirusa bio je "rezervisan" većinski za IT stručnjake - digitalne nomade koji ni na koji način nisu vezani za kancelariju. Ipak, pandemija je rad od kuće "omogućila" je i velikom broju drugih eksperata, koji su usled zabrane kretanja osetili čari rada od kuće: kasnije ustajanje, dostupniji obroci, minimalni troškovi za gorivo i slično. Ipak, rad od kuće, koliko god se činio zgodnim, ima i svoje nedostatke, budući da se neretko dešava da se posao i privatni život prepliću, pa se radno vreme oduži.

Naučna istraživanja koja je kompanija Furničr et Vork radila zajedno sa zdravstvenim stručnjacima imala su za cilj da istraže potencijalno štetne posledice rada od kuće, a nakon dobijenih rezultata urađen je i 3D model budućeg čoveka kako bi se slikovito prikazale sve promene na telu koje su nastale usled neprekidnog korišćenja gedžeta, lošeg držanja i neizbalansirane ishrane. Model je dobio ime Ana, a njena pogrbljena leđa, ruke sa kandžama i otečene oči nikoga ne ostavljaju ravnodušnim, naročito imajući u vidu činjenicu da je Ana dvadesetpetogodišnjakinja. Da li je to bliska budućnost svih nas?

Nepravilno držanje i pogrbljena leđa

Redovno korišćenje gedžeta dovelo je do nepravilnog držanja, a budući da se većina onih koji se opredele za rad od kuće odluči da radno vreme provede u krevetu (jer, složićete se, super je raditi iz kreveta u pidžami), postura je ta koja najviše trpi. Godine rada iz kreveta ili sofe, sedeći u nepravilnom položaju, mogu oštetiti kičmu i dovesti do kifoze - deformiteta koji odlikuje preterano zakrivljen gornji deo leđa.

"Nedostatak redovnog kretanja i ergonomske neefikasnosti mogu dovesti do mišićno-skeletnih poremećaja, a hronični bolovi i degenerativna stanja sasvim su izvesna budućnost svih onih koi sede duži vremenski period u nepravnilnom položaju. Hroničan bol u vratu i leđima jedni su od prvih simptoma ovog stanja", navela je doktorka Soni Šerpa, holistički lekar iz kompanije za organski velnes.

Kandže na rukama i zakrivljeni prsti

Značajna anatomska promena uočena je i na Aninim rukama koje su se, kao posledica konstantnog držanja mobilnog telefona i drugih gedžeta, izdeformisale. Ovaj deformitet prouzrokovalo je neprestano grčenje mišića šaka, pa se očekuje da će u budućnosti naši prsti potpuno iskriviti, a dugi ženski nokti poprimiti izgled kandži.

Otečene oči i popucali kapilari

Plavo svetlo koje ekrani izlučuju veoma štetno utiče na naše oči, a bez dovoljne količine dnevne svetlosti ili jakog svetla u kancelarijama, opterećenje koje trpe naše oči još je veće. Naučna studija sprovedena 2021. godine otkrila je i da svaki treći stanovnik Velike Britanije koji radi od kuće ima problema sa vidom, a 3D model Ana prikazuje i kako će naše oči izgledati za sedamdeset godina: imaćemo otečene kapke sa tamnim podočnjacima, kao i bore oko očiju koje su posledica prekomernog žmirenja u ekrane telefona, tableta i laptopova.

Kao preventiva ovog stanja preporučuje se pravilo "20-20-20": nakon 20 minuta rada fokusirajte vaš pogled 20 sekundi na nešto što je udaljeno od vas 20 stopa (oko šest metara) - ovo će pomoći očima da se odmore i izbegnu oštećenja vida.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

31 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: