Život

Utorak, 14.03.2023.

14:40

Naučnici u rebusu: Misteriozna planeta postaje vodeni svet?

Tajanstvena egzoplaneta udaljena od nas samo 138 svetlosnih godina je možda u procesu značajne transformacije. Naime, analiza egzoplanete HD-207496b je pokazala da ovaj svet, šest puta masivniji od Zemlje, ili ima plinovitu atmosferu, ili globalni okean, ili oboje te da se možda "smanjuje" prema super-Zemlji.

Izvor: index.hr

Naučnici u rebusu: Misteriozna planeta postaje vodeni svet?
Ilustracija, Foto: Mia Stendal/Shutterstock

Astronomi su do sada otkrili i potvrdili oko 5.300 egzoplaneta (planeta izvan Sunčevog sastava), s tim da još ima skoro dvostruko više nepotvrđenih kandidata. Pritom su otkrili jednu zanimljivu stvar – nema puno takvih tela koja su nešto malo veća od Zemlje i sa orbitama kraćim od stotinjak dana.

Radi se zapravo o jednoj astronomskoj granici - dolini radijusa male planete. Ispod te granice nalazimo stenovite svetove poput Zemlje, Venere i Marsa i zovemo ih super-Zemlje. A iznad su nebeska tela sa gustom atmosferom koja nazivamo mini-Neptuni, piše Science Alert.

Za sada nije sasvim jasno šta tačno određuje granicu doline radijusa, ali sve više dokaza sugeriše da je s tim na neki način povezana blizina zvezde. Moguće je da ispod određenog kritičnog praga egzoplaneta jednostavno nema dovoljno mase da gravitacijski zadrži atmosferu.

Kada je Nasin svemirski teleskop za lov na egzoplanete TESS uočio egzoplanetu blizu doline radijusa, s 2,25 većim polimerom od Zemljinog i orbitom koja traje 6,44 dana, naučnici su otišli do teleskopa od 3,6 metara HARP (High Accuracy Radial Velocity Planet Searcher) i usmerili ga prema narandžastoj patuljastoj zvezdi HD-207496 kako bi bolje proučili nju i ovu zanimljivu egzoplanetu.

Podaci s HARP-a su pokazali da je HD-207496b oko 6 puta masivniji od Zemlje. To znači da je gustoća egzoplanete oko 3,27 grama po kubnom centimetru, što je znatno manje od Zemljinog 5,51 grama po kubnom centimetru i implicira da sastav HD-207496b nije u potpunosti stenovit. Stoga su istraživači sproveli modele kako bi videli od čega je ovaj svet sastavljen.

"Otkrili smo da HD-207496b ima manju gustoću od Zemlje te stoga očekujemo da u svom sastavu ima značajnu količinu vode i/ili plina", navode naučnici u istraživanju. Modeli isparavanja su pokazali da ako egzoplaneta ima atmosferu bogatu vodonikom i helijumom, radi se o privremenom stanju. Zvezda bi trebala u roku od 520 miliona godina potpuno da ogoli egzoplanetu. Takođe je moguće da je atmosfera već nestala i da je HD-207496b već goli okeanski svet.

Zvijezda HD-207496 relativno je mlada, stara je oko 520 miliona godina. To predstavlja retku priliku za proučavanje ovih egzoplaneta pre transformacije u ogoljenu super-Zemlju, ako će to zaista biti slučaj za HD-207496b. Naknadne studije bi trebale otkriti pravu prirodu – i konačnu sudbinu – ovog tajanstvenog sveta.

Istraživanje naziva The young mini-Neptune HD 207496b that is either a naked core or on the verge of becoming one bi uskoro trebalo biti objavljeno u časopisu Astronomy & Astrophysics.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

24 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: