Petak, 10.02.2023.

14:53

Farbanje pseće dlake: Sve što treba da znate ako odlučite da "ulepšate" ljubimca VIDEO

Ako osećate da iz nekog razloga morate da ofarbate svog ljubimca, razmislite o tome bar još deset puta!

Izvor: telegraf.rs

Farbanje pseće dlake: Sve što treba da znate ako odlučite da
Foto: EPA/NARENDRA SHRESTHA

Svedoci smo inovacija, modernih trendova, pa čak i ludosti nekih vlasnika kućnih ljubimaca.

Njima su posebno izloženi psi: zbog hirova svoje ljudske porodice ili nekih njenih članova, naši četvoronošci nose cipele, nakit, strpljivo podnose manikir, ne bune se zbog toga što im se oblače haljine, majice, pantalone… Ipak, neki postupci vlasnika ne mogu se nazvati opravdanim, a još manje razumnim.

Mere opreza

Internet vrvi od mode farbanja pasa!

Neki vlasnici samo žele da ljubimcima “zašarene” pramen-dva dlake, dok se pojedinci ne smiruju dok im sasvim ne promene izgled.

Pritom ne prezaju od najekstremnijih poteza, a jedan od njih je farbanje pseće dlake.

Pre nego što poželite da promenite “dosadan” izgled svog ljubimca, odvojite vreme da pročitate sve o manama takvog postupka.

O prednostima ekstremnih izmena izgleda psa nema mnogo objava.
Ukoliko ste u grupi vlasnika koji odobravaju ovakve radnje, preduzmite sve mere opreza. Obavestite se o tome kako hemijske supstance utiču na zdravlje psa. Farbe i dodaci sadrže mnoge štetnih sastojaka koji su pogubni.

Nipošto nemojte koristiti boju za farbanje ljudske kose! Ona sadrži iritante koji mogu da spale kožu vašeg psa i mogu biti toksični ako ih pas proguta. A to je izvesno, jer pas često liže svoju dlaku.
Ako pas ima osetljivu kožu, čak i boje koje se smatraju bezbednim i netoksičnim mogu mu napraviti problem. Boju nikad nemojte nanositi preko rane koja zaceljuje!

Koje boje su bezbedne?

Polutrajna boja jedno je od najbezbednijih rešenja. Osim toga, svoje trenutne hirove možete zadovoljiti i sokovima od voća i povrća koji provereno farbaju!

Sok od cvekle, višnje, kupine, borovnice, maline, dodatak kurkume i druge prirodne “farbe” izvanredno će obojiti dlaku vašeg kucova, a pritom vas neće boleti glava da slučajno ne naškodite psu!

U svakom trenutku možete se konsultovati sa profesionalnim grumerom koji ima znanje potrebno za bezbedno farbanje dlake.

Ne postoji nijedan zdravstveni razlog ili opravdanje za farbanje psa osim vlasnikove želje.

Jednim od najinteresantnijih zahteva za farbanjem smatra se želja vlasnika za odvraćanjem kradljivaca pasa, jer ne mogu lako prodati “ofarbane”.
Iako su krađe pasa u porastu, pitanje je da li je njihova kolorizacija vredna neželjenih efekata.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

10 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: