Subota, 16.04.2022.

10:09

Najnovija istraživanja otkrivaju šta su sve u stanju da upamte mačke

Iako ima mnogo priča o mačkama i njihovom posebnom karakteru, čini se da su one "sebična" stvorenja, ali sada takve priče mogu da se zaborave. Prema najnovijim istraživanjima, mačke su u stanju da pamte ime svog vlasnika, ali i drugih kućnih ljubimaca u njihovoj blizini.

Izvor: klix.ba

Najnovija istraživanja otkrivaju šta su sve u stanju da upamte mačke
Foto:EPA/ MARCIN BIELECKI

Kada su kućni ljubimci u pitanju, svi su, baš kao i ljudi, drugačiji.

Dok su neki otvoreni za društvo i maženje, drugi vole da budu ostavljeni sami, a promene raspoloženja se uglavnom pripisuju mačkama za koje mnogi smatraju da su životinje koje vole da je po njihovom.

Zbog toga ih mnogi smatraju sebičnim ljubimcima, ali najnovije istraživanje objavljeno u časopisu Scientific Reports pokazalo je da im je zaista stalo do svog okruženja i ljudi u njemu.

Istraživači iz Japana su posmatrali 48 mačaka koje su živele sa još najmanje dva kućna ljubimca, bilo u porodičnoj kući ili drugom zatvorenom okruženju, i otkrili da ne samo da znaju imena svojih vlasnika, već i imena svojih mačjih prijatelja.

Mačkama su pušteni video snimci njihovih vlasnika kako dozivaju mačku sa kojom žive, a istovremeno su puštali fotografije ili tih ili drugih mačaka na ekran.

Ispostavilo se da je 19 mačaka pogledalo fotografiju mačke koju vlasnik nije duže zvao, što je uobičajena reakcija kada se životinje iznenade.

Poseban eksperiment pokazao je mačkama fotografiju svog vlasnika dok ih je vlasnik zvao, a pokazalo se da su oni koji žive u većoj porodici duže gledali kada se fotografija i ime ne poklapaju.

Autori sa Univerziteta Kjoto rekli su da rezultati pokazuju da mačke znaju imena jedna druge, a verovatno i imena svojih vlasnika.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

10 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Zatreslo se jako: Zemljotres jačine 7,4 stepena

Zemljotres jačine 7,4 stepena po Rihterovoj skali pogodio je u četvrtak uveče sever Čilea, u blizini granice sa Argentinom, a za sada nema izveštaja o povređenima ili većoj šteti, objavio je Američki geološki zavod.

7:18

19.7.2024.

1 d

Podeli: