Zdravlje

Četvrtak, 08.06.2023.

19:04

Dostupnost inovativnih lekova u Srbiji najmanja u Evropi

Pacijentima u Srbiji je dostupno svega osam odsto inovativnih lekova registrovanih u Evropskoj uniji, saopštilo je Udruženje proizvođača inovativnih lekova.

Izvor: Tanjug

Dostupnost inovativnih lekova u Srbiji najmanja u Evropi
Foto: Shutterstock/VonaUA

Istraživanje Evropske federacije farmaceutske industrije i nacionalnih asocijacija pokazalo je da je, tako, dostupnost inovativnih lekova u Srbiji najmanja u Evropi. Uprkos učinjenom napretku u poslednjih nekoliko godina u smislu nekoliko proširenja liste inovativnim lekovima i činjenici da je država, a pre svega Republički fond za zdravstveno osiguranje prepoznao značaj uvođenja lekova koji poboljšavaju ishode lečenja, zaostatak za Evropom je još uvek ogroman i dodatno raste, navodi se u saopštenju Udruženja proizvođača.

Kako se ističe, osiguranicima u Hrvatskoj dostupno je tri puta više, a u Bugarskoj četiri puta više inovativnih lekova. Udruženje smatra da razlog za to leži u najmanjem ulaganju u lekove u našoj zemlji, bilo da se posmatra po glavi stanovnika ili kao procenat ukupnih državnih troškova za zdravstvo. Sa 112 evra po glavi stanovnika Srbija je daleko od Bosne i Hercegovine (161 evro), Bugarske (180 evra), Hrvatske (223 evra), navodi se u saopštenju i dodaje da na lekove odlazi samo 18 posto ukupnog budžeta zdravstva, dok je taj procenat 22% u Hrvatskoj, 23% u Makedoniji, 29% u Bugarskoj i 34% u Bosni i Hercegovini.

Iz Udruženja se navodi da postoji direktna korelacija između državnog ulaganja u lekove i zdravstvenih ishoda. Kako tvrde, veće ulaganje u inovativne terapije poboljšava ishode lečenja čime se ne poboljšava samo zdravstveno stanje pacijenta, već se smanjuju drugi troškovi u zdravstvenom sistemu.

Procene pokazuju da je potrebno minimalno ulaganje od 50 miliona evra godišnje kako bi najvažnije inovativne terapije postale dostupne našim osiguranicima, što bi moglo da dovede do vidljivog poboljšanja osnovnih zdravstvenih indikatora i smanjenja zaostatka u odnosu na region i Evropu, piše u saopštenju Udruženja.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Putin dao odobrenje: Počinje

Ruski predsednik Vladimir Putin danas je, uoči Dana metalurga, putem video veze dao odobrenje za početak puštanja u rad niza metalurških objekata u raznim regionima te zemlje.

19:38

15.7.2024.

1 d

Svet

Okrenuli leđa Rusima: Amerika odmah poslala vojsku

Jermenija i SAD započele su danas zajedničke vojne vežbe u Jermeniji, saopštilo je jermensko Ministarstvo odbrane, prenosi AFP, dodajući da je to još jedan pokazatelj zbližavanja Zapada i Jerevana, koji je zahladnio odnose sa Rusijom.

19:20

15.7.2024.

1 d

Podeli: