Zdravlje

Ponedeljak, 22.05.2023.

09:19

Pet neželjenih efekata kofeina koji će vas (možda) naterati da promenite neke svoje navike

Kafa je jedan od omiljenih napitaka tokom dana kog se mnogi od vas nikada ne bi odrekli.

Izvor: Healthline

Pet neželjenih efekata kofeina koji će vas (možda) naterati da promenite neke svoje navike
Foto: sebra/Shutterstock

Često su podeljena mišljenja kada je u pitanju kafa. Oni koji je manje vole verovatno vam često pričaju o lošim stranama ovog napitka, dok ako spadate u grupu koja ne može da zamisli dan bez kafe, verovatno znate bezbroj njenih prednosti.

Ipak, kao i sve ostalo, i ovde ćete pronaći dobre i loše strane, a jedino što je važno je da ne preterujete tokom dana, jer veće količine kafe vam sigurno neće odgovarati na duže staze.

Šta će se desiti ako unesemo previše kofeina?

Anksioznost

Kofein može da dovede do uznemirenja i napetosti, radi tako što blokira adenozin, koji je zadužen za protok energije, a za ovaj transmiter se veruje i da učestvuje u promovisanju sna i supresiji uzbuđenja.

Insomnija

Mnogima od vas smeta kafa u popodnevnim časovima, međutim, uz nju su potrebni i neki drugi faktori koji će vam dodatno poremetiti san.

Zavisnost

Nije retkost da previše kofeina svakog dana može izazvati zavisnost, pa tako nekoga uglavnom boli glava ako preskoči svoju prvu jutarnju kafu i takva glavobolja obično ne prolazi tokom celog dana.

Visok krvni pritisak

Naročito kod onih koji ne piju kafu često i manja količina može izazvati visok krvni pritisak, međutim ovi efekti su ipak privremeni.

Umor i slabost

Iako nam kafa daje energiju, to je samo privremeno. Kada kofein napusti naš sistem, dolazi do pada energije i osećanja umora, pa zbog toga mnogi posežu za novom kafom, što dalje može poremetiti san.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: