Zdravlje

Četvrtak, 01.09.2022.

16:55

Nedostatak vitamina D potencijalno poguban za muškarce

Testiranje na vrednosti vitamina D u organizmu u trenutku kada je pacijentima otkriven rak prostate, pokazao je kako ova teorija uopšte nije za odbaciti.

Izvor: B92

Nedostatak vitamina D potencijalno poguban za muškarce
Foto: Girts Ragelis/Shutterstock

Studija američkih naučnika pokazala je da su muškarci koji su oboleli od agresivnog oblika raka prostate imali znatno niže nivoe vitamina D od normalnih. Naime, istraživanje sprovedeno na Univerzitetu Nortvestern u američkoj državi Ilinois, a objavljeno u časopisu Journal of Clinical Oncology, otkrilo je korisne informacije za slučajeve u kojima su pacijenti dogovorili sa svojim lekarom da bolest treba biti strogo praćena i pod stalnim lekarskim nadzorom pre no što se pristupi postupku uklanjanja prostate ili nekom drugom medicinskom zahvatu. To se pre svega odnosi na nadoknadu ovog za organizam važnog vitamina.

Manjak treba nadoknaditi

Doc. dr. Adam Marfi spec. urologije i vođa ovog istraživanja kaže da ljudi tamne boje kože, muškarci koji su u organizam unosili nedovoljno vitamina D putem ishrane ili se nisu izlagali suncu u dovoljnoj meri treba testirati na nedostatak ovog vitamina u trenutku kada im je otkriven rak prostate. Manjak treba nadoknaditi uzimanjem vitamina D u obliku dodataka ishrani.

U prethodnim istraživanjima dr. Marfi i njegovi kolege otkrili su da oni koji se nisu izlagali dovoljno suncu imaju i do 1,5 puta veću verovatnoću da će imati manjak vitamina D.

Poslovi u zatvorenim prostorima i duge hladne zime bez sunca takođe nepovoljno deluju na stabilni nivo ovog vitamina.
Muškarci kojima je otkriven agresivan oblik karcinoma prostate imali su nivo vitamina D oko 22,7 ng/ml, a to je značajno manje od 30 ng/ml što se smatra normalnim. Oni koji nisu imali agresivni rak prostate imali su prosečni nivo oko 27 ng/ml.

Prema najnovijim istraživanjima, vitamin D osim što sprečava rak prostate, sprečava razvoj osteoporoze, rak dojke, utiče na dijabetes i gojaznost.

Znate li koji su izvori vitamina D u hrani?

Ovo je jedinstveni vitamin kog telo samo proizvodi kada smo izloženi suncu, no ima ga u sledećim namirnicama:

riba
jaja
proizvodi od soje
džigerica
gljive
fermentirano ulje jetre bakalara

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

10 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Diže se uzbuna, preti nam potpuni kolaps?

Planeta Zemlja je u poslednjih 13 meseci rušila temperaturne rekorde, a svaki mesec beleži temperature za 1,5 stepeni Celzijusa više od predindustrijskog proseka, rezultat je nove naučne studije o globalnom zagrevanju.

8:40

11.7.2024.

1 d

Kosovo

Zapaljena zastava Srbije

Kosovska policija saopštila je danas da je zapaljena zastava Srbije u blizini jednog restorana u severnoj Mitrovici.

11:54

11.7.2024.

1 d

Podeli: