Zdravlje

Ponedeljak, 31.08.2020.

13:03

Evropska unija želi da pokrije ceo svet vakcinom: U planu dve milijarde doza

Evropska komisija će izdvojiti 400 milona evra u okviru međunarodnog mehanizma Kovaks za pomoć u kupovini i isporuci doza budućih vakcina protiv koronavirusa za zemlje sa niskim i srednjim prihodima, najvljeno je u Briselu.

Izvor: Tanjug

Evropska unija želi da pokrije ceo svet vakcinom: U planu dve milijarde doza
Foto: depositphotos/RostyslavOleksin

Projekat Kovaks, koji zajedno vode Gavi, Savez za vakcine, Koalicija za inovacije u pripravnosti za epidemije (CEPI) i SZO, za cilj ima da ubrza razvoj i proizvodnju vakcina protiv koronavirusa, ali i da garantuje pošten i ravnopravan pristup za svaku zemlju sveta.

"Nećemo biti sigurni dok svi, bilo u Evropi ili u svetu, ne budu sigurni. Potrebna nam je globalna solidarnost. Doprinos Evropske komisije Kovaksu dovodi nas korak bliže ovom cilju", izjavila je predsednica Komisije Ursula fon der Lajen.

Projekat Kovaks, kao mehanizam osiguranja za zemlje zabrinute za obezbeđivanje pristupa vakcinama, ali i za proizvođače, želi da kupi dve milijarde doza do kraja 2021. godine, pregovarajući sa različitim dobavljačima koji pokrivaju različite naučne tehnologije, vreme isporuke i cene, navode u Briselu.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

23 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: