Zdravlje

Utorak, 29.10.2019.

10:39

Pitali smo psihologa: "Zašto danas deca ranije upražnjavaju seks, piju i puše?"

Najnovije istraživanje o ponašanju dece školskog uzrasta kada je u pitanju njihovo zdravlje šokiralo je i iznenadilo mnoge roditelje u Srbiji. Podaci ovog istraživanja, naime, pokazali su da je skoro svaki četvrti učenik prvog razreda srednje škole već imao seksualne odnose, češće dečaci nego devojčice.

Izvor: Sanja Æulibrk

Pitali smo psihologa:
Foto:depositphotos/ motortion

Dok smo ranije imali period koji je bio tradicionalan, pa se stupalo u brak do 19. godine, a samim tim se ranije stupalo u seksualne odnose, sada se to promenilo.

Danas na ranije stupanje u seksualne odnose ne utiče njihova zrelost, već to što odrasli nemaju dovoljno vremena za njih ili podrazumevaju da deca mnogo znaju. Ne sme se zanemariti činjenica da su današnja deca informisanija od one dece koja su odrastala pre 10 godina.

“Oni gledaju razne televizijske programe, ulaze na razne sajtove namerno ili slučajno. Deca su nam prepuštena sama sebi, a mislimo da su mali i nezreli i da nema potrebe da ih opterećujemo. Oni preko različitih medija uleću u razna pitanja. Treba napomenuti da deca i predškolskog uzrasta se susreću sa različitim sajtovima, želeći da pogledaju crtani film. Neka deca kažu roditeljima , neka ne kažu. Dobro je kad nam kažu“, za B92 govori Branka Tišma, školski psiholog.

Na pitanja istraživanja da li su koristili kondom pri poslednjem seksualnom odnosu, četvrtina učenika je odgovorila odrično.

Rezultati pomenutog istraživanja pokazuju da je u Srbiji 14,5 odsto učenika petog i sedmog razreda osnovnih škola i prvih razreda srednjih škola pušilo cigarete bar jednom tokom života. Procenat onih koji su probali cigarete u petom i sedmom razredu je manji, dok je skoro svaki treći srednjoškolac probao cigarete.

„Ima dece koja počnu da puše u šestom, ili u sedmom i ako ne iskontrolišete, proširi se. Imate susret različitih supkultura i nemamo jasan sistem vrednosti, na nivou društva. Recimo, za mene su problem nargile. To sedmaci isprobavaju u velikom broju”, ističe Tišma.

U Srbiji se svaki četvrti učenik petog, sedmog i prvog razreda srednje škole opio bar jednom u životu, a u prethodnih 30 dana 12,2 odsto njih.

Za B92 Branka Tišma ističe da je komunikacija najvažnija i da roditelji ne smeju da potcenjuju njen značaj.

„Roditeljstvo se okrenulo iz ‘brinem o detetu i pripremam ga za život’ u ’sada se brinem o deci da ih zaštitim od svega i svačega’ i tako se prave propusti. Roditelji treba da postaviti jasne granice, svaki uzrast ima svoja očekivanja i zato je važno da te granice budu jasne. Ali osnova je komunikacija, deca obožavaju da pričaju, a mi smo to zaboravili”, zaključuje Tišma.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

40 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: