Zdravlje

Utorak, 30.01.2018.

20:25

Kako da ublažite probleme sa uvećanom prostatom?

Posle 50. godine života mnogi muškarci su prisiljeni da često i hitno mokre, za šta je kriva proširena prostata, a to stanje se naziva benigna hiperplazija prostate (BHP). Ako su simptomi blagi, BPH-u je moguće "doskočiti" smanjenim unosom tečnosti, preporučuju stručnjaci.

Izvor: B92, Hina

Kako da ublažite probleme sa uvećanom prostatom?

"Oko 1,5 litar tečnosti na dan - i ništa više od toga. To je preporučena kolčina unosa tečnosti", navodi nemački Institut za kvalitet i efikasnost zdravstvene nege (IQWIG).

Da bi izbegli buđenje tokom noći radi odlaska u toalet, muškarcima se preporučuje da ne piju nikakvu tečnost sat do dva pre odlaska na počinak.

To se pogotovo odnosi na unos tečnosti koje sadrže kofein ili alkohol, pošto imaju diuretička svojstva. BHP može da otežava lučenje mokraće, pošto povećani pritisak steže uretru, mokraćnu cev koja prenosi urin iz mokraćnog mehura u penis.

Ako tegobe obolelom otežavaju kvalitet života ili dođe do komplikacija i razvoja infekcija urinarnog trakta, zbog toga što mehur ne uspeva potpuno da se isprazni, muškarci bi trebalo da se obrate urologu koji će im propisati adekvatnu terapiju.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

26 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: