Zdravlje

Nedelja, 01.10.2017.

14:29

9 namirnica za koje verujemo da su zdrave, a zapravo nisu

Ima mnogo onih koji daju sve od sebe da zavole određene namirnice samo zato što su zdrave iako im nikako ne prijaju. Međutim, mišljenja o tome su pogrešna.

Izvor: Indy100

9 namirnica za koje verujemo da su zdrave, a zapravo nisu
Foto: Thinkstock

Predstavljamo vam listu namirnica koje nisu baš toliko zdrave kao što izgledaju.

1. Granola

Iako mnogi veruju da je granola savršeno zdrav odabir za doručak, zapravo je visokokaloričan, dok pakovanja nekih proizvođača sadrže dosta šećera. Nutricionisti savetuju da je mnogo zdravije da granolu pravite sami kod kuće.

2. Voćni jogurt

Takođe ovakva vrsta napitka sadrži dosta šećera u sebi, dok mnogi čak ni u procentima ne sadrže pravo voće.

3. Suvo voće

Iako deluje kao zdrava alternativa slatkišima, daleko je od istine. Puno je šećera i konzervansa kao što je sumpor-dioksid koji produžava proizvodu rok trajanja.

4. Hrana bez šećera

Neke namirnice umesto šečera sadrže aspartam, veštački nešećereni zaslađivač, koji utiče na povećanje težine. Svi zaslađivači prolaze kroz neku vrstu hemijskog procesa dok neki čak imaju loše dejstvo na želudac.

5. Dijetalna pića

Veštački zaslađivači u sodi stvaraju utisak da u telo unosite pravu hranu, što dovodi do povećanja insulina, a zatim i do skladištenja masti, tako da nisu nimalo dijetalna.

6. Žitarice

Izgledaju kao zdrave namirnice, ali zapravo sadrže šećer. Naučnici koji su ih istraživali tvrde da su u pakovanjima mnogih proizvođača pronašli visoku količinu šećera.

7. Vočni sokovi

Kao ni do sada nabrojane namirnice, ni ove nisu bez šećera. Čak i nisu bogate vlaknima koja se inače nalaze u plodu i koja štite organizam od efekta fruktoze zbog sporije apsorpcije.

8. Kokice

Kokice su poslednjih godina postale popularnije i van bioskopskih sala, jer se smatraju zdravim grickalicama. Ali, ukoliko ste u stanju da sami pojedete celu kesu slanih kokica dok sedite u mestu, vrlo je verovatno da ćete prekoračiti svoj dnevni limit. Visok nivo natrijuma takođe može da utiče na visok krvni pritisak.

9. Humus

Kako se ovaj umak pravi od leblebija, ne može da bude nezdrav, zar ne? To i nije baš tako. Kupovni humus je pun soli i masti. Istraživanje koje je obavljeno u 210 supermarketa u SAD pokazalo je da su neka pakovanja humusa sadržava više soli nego u četiri pakovanja slanog čipsa.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

21 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: