Zdravlje

Sreda, 03.08.2016.

09:58

Čišćenje koncem - i to je obmana?

Čišćenje koncem je decenijama preporučivano kao obavezan deo higijene zuba i usta, ali je odjednom nestalo iz preporuka koje najviša zdravstvena tela u SAD izdaju na svakih pet godina.

Izvor: B92

Čišćenje koncem - i to je obmana?
Foto: Thinkstock

Kako navode američki mediji, razlog za to su temeljna istraživanja koja su pokazala da čišćenje koncem uopšte ne doprinosi mnogo zdravlju zuba i desni.

"U velikim istraživanjima, dokazi koji govore u prilog čišćenja koncem su veoma slabi", kaže Tim Jafola iz Nacionalnog instituta za dentalno istraživanje.

Kako kaže, oboljenja desni se razvijaju godinama, a brojna istraživanja traju nekoliko meseci. Zato su i podaci koje naučnici dobijaju nedovoljno jasni.

Agencija AP navodi da se čišćenje zuba zvanično preporučuje još od 1979. godine, ali da konkretni, naučni dokazi da ono zaista pomaže ne postoje ili postoje u veoma maloj meri.

"Uprkos tome, vlasti, zubarske organizacije i proizvođači insistiraju na toj praksi decenijama", piše AP.

Agencija je, u skladu sa zakonom koji zahteva da zvanične preporuke budu bazirane na naučnim činjenicama, prošle godine tražila od ministarstva zdravlja dokaze.

Umesto odgovora, preporuka je 2016. izbrisana iz petogodišnjeg dokumenta, a AP je dobio pismo u kome vlasti priznaju da "efikasnost čišćenja zuba nikada nije temeljno istražena".

"AP je pregledao najrigoroznija istraživanja iz poslednje decenije, fokusirajući se na 25 koja porede one koji koriste četkicu i one koji koriste i zubni konac. Šta smo pronašli? Dokazi koji govore u prilog konca su 'slabi, nedovoljno uverljivi' i nose sa sobom 'umereni do veliki potencijal za pristrastnost'", navodi agencija.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

54 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: