Zdravlje

Subota, 15.08.2015.

18:45

Sočivo podiže energiju

Sočivo je pravi rudnik vitamina B grupe, koji povoljno utiču na nervni sistem, dok visoka koncentracija gvožđa pomaže u sprečavanju pojave malokrvnosti, pišu "Večernje novosti".

Izvor: Novosti

Default images

Foto: Jason Jacobs/Flickr.com

Pomalo zaboravljeno, sočivo je izuzetno hranljiva i lekovita, visokoenergetska namirnica.

Odličan je izvor proteina i rastvorljivih biljnih vlakana koja snižavaju nivo glukoze i holesterola u krvi, te na taj način smanjuju potrebu organizma za insulinom kod osoba obolelih od dijabetesa.

S druge strane, njegova nerastvorljiva vlakna pospešuju varenje i skraćuju vreme zadržavanja hrane u digestivnom traktu, zbog čega se smatraju dobrom zaštitom u smanjivanju rizika od pojave karcinoma debelog creva.

Sočivo je pravi rudnik vitamina B grupe, koji povoljno utiču na nervni sistem, dok visoka koncentracija gvožđa pomaže u sprečavanju pojave malokrvnosti.

Zahvaljujući kalijumu, podstiče izbacivanje vode iz organizma, reguliše krvni pritisak i srčani ritam.

Zbog visoke koncentracije vitamina B i velikih količina ugljenih hidrata, sočivo predstavlja i energetski vrednu namirnicu. Ova kombinacija sastojaka čini ga idealnom hranom za sve aktivne osobe. Posebno se preporučuje sportistima i ljudima izloženim velikim fizičkim naporima.

Zahvaljujući svom složenom sastavu i prisutnim vlaknima, ugljeni hidrati iz sočiva nakon obroka postepeno odlaze u krvotok, što je još jedna njegova prednost. Dugo održava sitost i energiju i sprečava napade hipoglikemije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

11 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: