Zdravlje

Utorak, 11.08.2015.

16:15

Preskakanje doručka ipak ne izaziva gojaznost

Istraživači Gradske bolnice u Njujorku pre nekoliko godina ustanovili su da je preskakanje doručka uzrok nastanka gojaznosti. Međutim, najnovije istraživanje opovrglo je ove navode, piše britanski "Independent".

Izvor: Independent

Default images
Foto: Thinkstock

“Kod gojaznih osoba koje su tokom četiri nedelje preskakale doručak zabeleženo je smanjenje telesne težine”, zaključak je istraživanja koje su prošle godine sproveli stručnjaci sa Kolumbijskog univerziteta u Njujorku.

Tokom četiri nedelje, grupa ispitanika je u tačno 8 sati i 30 minuta ujutro dobijala za doručak ovsene pahuljice, druga grupa kornfleks, dok treća grupa nije jela ništa. Jedina grupa kod koje je primećen pad težine bila je ona koja nije dobijala doručak.

Slični rezultati dobijeni su i tokom nekih drugih istraživanja, a kao glavni uzrok “propusta” istraživača bolnice u Njujorku navodi se analiza rezultata opservacionih studija, umesto egzaktnih.

U opservacionim studijama, učesnici se jednostavno posmatraju, umesto da se dele na eksperimentalnu i kontrolnu grupu, kao što je to slučaj u tradicionalnim eksperimentima.

Ovde u obzir nisu uzeti neki drugi faktori poput starosti, ličnosti i navika pacijenata. Tako, na primer, oni koji imaju naviku da preskaču doručak takođe u proseku više piju i puše ,a manje vežbaju, pa ne čudi što su ovi učesnici dobijali na težini i što je donesen pogrešan zaključak.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 7

Pogledaj komentare

7 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: