Zdravlje

Petak, 28.11.2014.

13:50

Besplatno testiranje na HIV u Zavodu za javno zdravlje

Svi zainteresovani građani u ponedeljak u Gradskom zavodu za javno zdravlje Beograd mogu besplatno da dobiju savet i testiraju se na HIV, saopštila je ta ustanova povodom 1. decembra, Svetskog dana borbe protiv side.

Izvor: Tanjug

Default images

Foto: Image courtesy of ponsulak / FreeDigitalPhotos.net

Svetski dan borbe protiv HIV/AIDS-a ove godine se obeležava pod sloganom "Popunimo prazninu u znanju, prevenciji i podršci osobama koje žive sa HIV".

HIV infekcija je hronična infekcija s kojom danas može dugo da se živi ako se otkrije na vreme i uz redovno uzimanje terapije. Terapija je u Srbiji besplatna i dostupna svima kojima je potrebna.

Prema podacima Registra za HIV/AIDS Gradskog zavoda za javno zdravlje Beograd, godišnje se i do 30 odsto novootkrivenih HIV infekcija registruje u odmakloj fazi, što kao posledicu ima obolevanje i umiranje mladih osoba.

Takođe, procenjuje se da na svaku otkrivenu HIV infekciju ide bar jedna neotkrivena, što ukazuje na značaj testiranja na HIV koje uvek treba da bude praćeno savetovanjem.

Testiranje će se obavljati u Bulevaru despota Stefana 54 a, na 4. spratu, od 8.00 do 17.00 sati, najavljeno je iz GZJZ.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Srbija

"Srbija je suštinski postala članica EU"

Srbija je, potpisivanjem Memoranduma o strateškom partnerstvu sa EU o održivim sirovinama, lancima proizvodnje baterija i električnim vozilima - suštinski postala članica EU, poručio je ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić.

13:03

21.7.2024.

1 d

Podeli: