Zdravlje

Ponedeljak, 10.11.2014.

10:36

Otkriven virus koji ljude čini „glupljim“

Virus koji inficira ljudski mozak i čini osobu „glupljom“ upravo je otkriven tvrde istraživači iz SAD, piše "Independent".

Izvor: Independent

Default images

Virus koji inficira alge nikada ranije nije primećen kod zdravih ljudi, ali naučnici su otkrili da on može uticati na kognitivne funkcije, uključujući vizuelno procesiranje i svest o prostoru.

Istraživači sa Džon Hopkins medicinske škole Univerziteta Nebraska došli su do ovog otkrića kada su sprovodili nepovezanu studiju u vezi sa mikrobima grla.

Iznenađujuće, oni su otkrili da se DNK u grlima zdravih osoba poklapao sa DNK virusa koji inficira zelene alge.

DR Robert Jolken, virolog koji je predvodio originalnu studiju, ovom prilikom je izjavio: „Ovo je upečatljiv primer koji nam pokazuje da mikroorganizmi koje nosimo u nama mogu uticati na ponašanje i kognitivne sposobnosti. Mnoge fiziološke razlike enkodirane su u setu gena koje nasleđujemo od roditelja, međutim, neke od ovih različitosti su dodatno izražene brojnim mikroorganizmima koje nosimo u sebi i koji vrše interakciju sa našim genima“.

Od 90 učesnika studije, 40 je bilo pozitivno na ovaj virus. Osobe sa virusom imale su lošije rezultate na testovima dizajniranim da mere brzinu i preciznost vizuelnog procesiranja.

Ljudska tela sadrže trilione bakterija , virusa i gljivica. Većina je bezopasna, ali nalazi ovog otkrića ukazuju da postoje pojedini mikrobi koji mogu da utiču na kognitivne sposobnosti, dok su zaražene osobe zdrave.

Foto: Image courtesy of cuteimage at FreeDigitalPhotos.net

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

20 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Putin dao odobrenje: Počinje

Ruski predsednik Vladimir Putin danas je, uoči Dana metalurga, putem video veze dao odobrenje za početak puštanja u rad niza metalurških objekata u raznim regionima te zemlje.

19:38

15.7.2024.

18 h

Podeli: