Zdravlje

Petak, 10.10.2014.

11:27

Na transplantaciju bubrega čeka osmoro mališana

U Univerzitetskoj dečjoj klinici u Tiršovoj osmoro mališana čeka na transplantaciju bubrega, a od početka godine u toj zdravstvenoj ustanovi urađene su dve transplantacije, jedna sa živog srodnika i jedna kadaverična (od preminule osobe).

Izvor: Tanjug

Default images

Deca kojima su presađeni organi, zajedno s direktorom Klinike u Tiršovoj prof. Zoranom Radojičićem, zasadila su danas drvo u dvorištu bolnice kako bi podsećalo na nesebičnost i plemenitost ljudi.

Radojičić je rekao Tanjugu da donorstvo predstavlja visok stepen hrabrosti i humanosti i naglasio da transplantacija znatno poboljšava kvalitet života pacijentima koji su na dijalizi.

"Takođe, manje košta lečenje tih pacijenata, ali kvalitet života je ono što je najvažnije", rekao je Radojičić.

Stefan Alavanja bubreg je dobio od svoje bake kada je imao dve i po godine. Zahvaljujući transplantaciji on se danas razvija normalno kao i svi njegovi drugari, može da pije tečnosti koliko hoće, može da jede šta hoće, ide u školu, može da se druži.

"Nije vezan svaki drugi dan za aparat za dijalizu. Raste i razvija se kao njegovi vršnjaci, ide u školu, što deca na dijalizi ne mogu", objašnjava Stefanova majka Jelena Alavanja, koja je predsednica Udruženja dece bubrežnih bolesnika i transplantiranih osoba "Sve za osmeh".

Ona je podsetila da se u ovom trenutku dijalizira više od 4.500 ljudi, čiji bi život bio daleko kvalitetniji kada bi dobili bubreg od donora.

Među dijaliziranim pacijentima ima i dece koja provode i po nekoliko godina čekajući transplantaciju, a Dečja klinika u Tiršovoj je jedina ustanova koja zbrinjava ove pacijente.

Sadnju drveta u dvorištu Dečje bolnice u Tiršovoj organizovala su udruženja "Sve za osmeh" i "Donor heroj" u znak zahvalnosti onima koji su donirali organe za transplantaciju i time spasli živote dece na dijalizi.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: