Zdravlje

Utorak, 19.08.2014.

13:18

Do oporavka srca uz pomoć genske terapije?

Revolucionaran nov tretman koji dozvoljava oštećenom srcu da se oporavi bez potrebe za operacijom trenutno se testira u jednoj od vodećih medicinskih ustanova u Britaniji, piše "Telegraph".

Izvor: Telegraph

Default images

Tehnika koja uključuje prostu injekciju mogla bi da pomogne oporavku kod stotina pacijenata koji imaju problema s oštećenjem srca. Transplantacije srca takođe bi mogle da postanu stvar prošlosti zahvaljujući testovima koje sprovodi Kraljevski koledž, koji za cilj imaju da prvi put pokažu da genska terapija može da oporavi organe koji otkazuju.

Testiranje obuhvata ubacivanje gena stvorenog u laboratoriji u tela pacijenata kako bi se pojačala proizvodnja ključnog proteina, za koji naučnici veruju da dozvoljava mišiću da se oporavi.

Istraživači tvrde da bi procedura mogla da predstavlja „dostojnu“ zamenu za transplantaciju srca.

Doktor Nik Baner, kardiolog konsultant iz bolnice Herfild u Londonu, koji je izveo prvo ubacivanje gena, izjavio je: „Uznapredovali srčani problemi rezultat su lošeg kvaliteta života, a najbolji treman koji nam je dostupan jeste transplantacija srca. Međutim, manjak dostupnih organa znači da će mnogi pacijenti umreti čekajući svoj red. Ipak, u pojedinim slučajevima, mehaničke pumpe mogu da pojedine pacijente održavaju dovoljno dugo u životu da dođu na red za transplantaciju. Cilj ove studije je da istraži efektnost ove nove forme terapije, koja bi mogla da predstavlja budućnost i zamenu za transplantaciju“.

Baner dodaje da istraživači žele bolje da razumeju koncept popravke srca uz pomoć genske terapije i da otkriju da li je to uopšte moguće.

Do srčanih problema i otkazivanja u radu srca uglavnom dolazi nakon povrede ili bolesti, nakon čega slabije pumpa krv zbog toga što njegove ćelije bivaju izložene preteranom naporu i počinju da pokazuju probleme u radu.

Do ovoga može doći usled visokog krvnog pritiska, pušenja ili intenzivnog konzumiranja alkohola ili su slabi srčani mišići izazvani genetskim defektima ili infekcijama.

U mnogim slučajevima do oštećenja srca dolazi nakon srčanog udara, kada srčani mišić i druga tkiva ne dobijaju krv.

Nova terapija osmišljena je tako da poveća nivo proteina SERCA2a – u pitanju je protein koji se nalazi u ćelijama srčanog mišića i koji ima vrlo važnu ulogu u njegovim kontrakcijama.

Novi tretman obuhvata ubrizgavanje gena u ćelije srčanog mišića kako bi se povećao nivo ovog proteina uz pomoć bezopasnog virusa koji se širi u organu i pomaže oporavak srca.

Ranije studije pokazale su da je ovaj tretman efikasan na životinjama i na laboratorijski testiranim srcima, a sada počinje i testiranje na ljudima.

Foto: Image courtesy of cooldesign at FreeDigitalPhotos.net

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 3

Pogledaj komentare

3 Komentari

Možda vas zanima

Aktuelno

Uhapšen je

Južnokorejsko tužilaštvo saopštilo je da je uhapšen osnivač tehnološkog giganta Kakao.

13:20

23.7.2024.

1 d

Svet

Mađarska uzvraća udarac Evropskoj uniji

Mađarska će blokirati fondove Evropske unije za zemlje članice koje su poslale municiju u Ukrajinu dok Kijev ne dozvoli da nafta ruske kompanije Lukoil prođe kroz naftovod na njenoj teritoriji, saopštio je u utorak mađarski ministar spoljnih poslova.

21:43

23.7.2024.

1 d

Podeli: