Zdravlje

Četvrtak, 20.12.2012.

21:37

Buđavi sirevi tajna dugovečnosti

Sir "rokfor", domaći francuski sir od ovčijeg mleka sa plemenitim plavim plesnima, simbol francuske gastronomije, mogao bi da bude tajna dugovečnosti Francuza zahvaljujući svojim protivupalnim svojstvima, pokazali su rezultati jednog od britanskih istraživanja.

Izvor: Tanjug

Default images

To je rezultat istraživanja objavljenog u časopsu MH (Medical Hypotheses) tokom koga se nastojala objasniti razlika u prosečnoj dužini života između Britanki (81,3 godine) i Francuskinja (84,8 godina), a obavljenog od strane naučnika iz biotehnološke kompanije "Lajkotek" (Lycotec) iz Kembridža.

Naučnici su zaključili i da budjavi sirevi, uključujući "rokfor", mogu da budu čak i korisniji za zdravlje kardiovaskularnog sistema, kao i da bi anti-inflamatorni sastojci registrovani u tim sirevima mogli da budu izolovani i korišćeni nezavisno ili u farmaceutskim ili kozmetičkim proizvodima.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

15 Komentari

Možda vas zanima

Srbija

"Srbija je suštinski postala članica EU"

Srbija je, potpisivanjem Memoranduma o strateškom partnerstvu sa EU o održivim sirovinama, lancima proizvodnje baterija i električnim vozilima - suštinski postala članica EU, poručio je ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić.

13:03

21.7.2024.

1 d

Podeli: