Zdravlje

Četvrtak, 06.04.2023.

09:32

Začin zlata vredan: Strah i trepet za depresiju, šećer u krvi i koncentraciju

Volite začine i uživate u njima i njihovim zdravstvenim prednostima, ali da li ste znali da se cena šafrana kreće i do tri hiljade dolara po kilogramu, te se smatra najskupljim začinom na svetu?

Izvor: klix.ba

Začin zlata vredan: Strah i trepet za depresiju, šećer u krvi i koncentraciju
Foto:Manish Shrivastava/Shutterstock

Zbog čega je cena ovolika? Naime, jedan od faktora je taj što šafran cveta svega tri nedelje u godini, tačnije u mescu martu. Stabiljke su niske, što otežava proces branja. Za jedan kilogram šafrana potrebno je ubrati između 150 i 200 hiljada cvetova.

Bere se isključivo ručno. Najveći proizvođači šafrana su Španija i Iran (više od 80 posto svjetske proizvodnje). U Iranu ga nazivaju "crvenim zlatom". U Evropi se on proizvodi na područu Mediterana.

Ima brojne zdravstvene prednosti, a samo neke od njih su: ublažavanje simptoma depresije, poboljšavanje sposobnosti pamćenja i koncentracije, održavanje zdravlja očiju, snižavanje nivoa šećera u krvi itd.

U njemu se nalaze i kartenoditi koji su efikasni u borbi protiv nastanka ćelija raka. Šafran ima intenzivan miris i blago gorak okus. Samo četvrtina kašičice dovoljna je da jelu da aromu i boju. Prodaje se u veoma malim količinama.

Treba imati u vidu da ovo uopšte nije bezazlena biljka. Naime, sigurna dnevna količina je do 1,5 grama. Pet grama deluje toksično, 10 uzrokuje pobačaj, a 20 može izazvati smrt.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 8

Pogledaj komentare

8 Komentari

Možda vas zanima

Srbija

"Srbija je suštinski postala članica EU"

Srbija je, potpisivanjem Memoranduma o strateškom partnerstvu sa EU o održivim sirovinama, lancima proizvodnje baterija i električnim vozilima - suštinski postala članica EU, poručio je ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić.

13:03

21.7.2024.

1 d

Podeli: