Zdravlje

Utorak, 19.08.2014.

08:35

Da li znate kako da se brinete o svom zdravlju?

Kad ste zdravi, onda o zdravlju ni ne razmišljate, ali čim se pojave tegobe, donosite drastične odluke. Međutim, najmudrije je da delujete preventivno.

Izvor: Tportal

Default images

Briga o zdravlju doživotna je navika, kultura i način življenja. Procenjuje se da se čak polovina hroničnih bolesti može sprečiti boljom brigom o zdravlju u svakoj životnoj dobi. Za promene nabolje nikada nije kasno, pa zašto ne biste već danas doneli neke zdrave odluke?

Kategoričko 'NE!' nezdravim navikama

Nije lako rešiti se nezdravih navika, ali je moguće. Prestanak pušenja i smanjenje unosa alkohola odluke su koje će vam promeniti život. Prestanak pušenja znatno umanjuje rizik od zloćudnih bolesti koje se češće javljaju kod pušača, kao i od bolesti srca i krvnih sudova. Ako želimo da unapredimo svoje zdravlje, konzumacija alkohola mora biti umerena. Dakle, budite odlučni i darujte sebi zdravlje.

Kretanje je imperativ

Samo 30 minuta hodanja svakoga dana može znatno poboljšati zdravstveno stanje. Redovno kretanje pomaže u sprečavanju i korekciji prekomerne telesne težine, bolesti srca i krvnih sudova, dijabetesa i održavanju telesne forme i poboljšanju opšteg fizičkog i psihičkog stanja pojedinca. Jedna od zdravih odluka koje bi trebalo da počnete da primenjujete već danas je redovna fizička aktivnost. Već i nakon redovne polusatne šetnje zdravlje će vam biti unapređeno.

Sam svoj doktor, ali mudro i pametno

Odgovorno “samolečenje” pojedinac preduzima radi očuvanja zdravlja i/ili rešavanja manjih zdravstvenih tegoba kao što su prehlada, kašalj, glavobolja, probavni problemi, menstrualne tegobe, lakše povrede, blaža nesanica, alergije - uz prepoznavanje simptoma i odgovornu upotrebu lekova bez recepta.

“Samolečenje” podrazumeva i odgovornu procenu simptoma i/ili bolesti bilo samostalno ili u saradnji s lekarom ili apotekarom.

Ništa bez promene ishrane

Voća i povrća nikad dovoljno u našoj ishrani. Međutim, brojne svakodnevne obaveze i ubrzan način života uglavnom znače i manju brigu za zdravu ishranu. Voće i povrće dokazano poboljšavaju opšte zdravstveno stanje zbog visokog udela neophodnih vitamina i minerala, a kada je uravnotežen i unos ostalih zdravih namirnica, zdravlje je u vašim rukama. Zdravija ishrana zato je zdrava odluka za svaki dan.

Foto: Image courtesy of pat138241 at FreeDigitalPhotos.net

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Aktuelno

Uhapšen je

Južnokorejsko tužilaštvo saopštilo je da je uhapšen osnivač tehnološkog giganta Kakao.

13:20

23.7.2024.

1 d

Svet

Mađarska uzvraća udarac Evropskoj uniji

Mađarska će blokirati fondove Evropske unije za zemlje članice koje su poslale municiju u Ukrajinu dok Kijev ne dozvoli da nafta ruske kompanije Lukoil prođe kroz naftovod na njenoj teritoriji, saopštio je u utorak mađarski ministar spoljnih poslova.

21:43

23.7.2024.

1 d

Podeli: