Zdravlje

Petak, 11.02.2022.

14:40

Prezrela ili nezrela banana? Jedna od njih prouzrokuje zatvor, pažljivo birajte

U zavisnosti od boje kore, ova voćka će drugačije da utiče na vaš organizam, pa i na zdravlje. U nekim slučajevima je poželjnije jesti zelenu, a u nekim prezrelu bananu.

Izvor: Novosti

Prezrela ili nezrela banana? Jedna od njih prouzrokuje zatvor, pažljivo birajte
Foto: Profimedia

Zbog toga treba znati kakav efekat postiže koja boja kore, i prema tome izabrati idealnu babanu za sebe.

Šećer

Zelene banane će vremenom postati prezrele, a samim tim i slađe. Zbog toga pegave banane imaju veći uticaj na šećer u krvi i brže se vare.

Kako banane sazrevaju, glikemijski indeks se udvostručuje.

Zato je važno da jedete banane dok su još malo zelene, jer ćete samo tada dobiti najbolji efekat stabilizacije šećera u krvi.

Zatvor

S druge strane, veće su šanse da dobijete zatvor ukoliko jedete zelene banane, jer nezrela banana može pogoršati vaše probleme sa opstipacijom.

Zbog sporog varenja jedinstvenih molekula zelene banane – pektinskih vlakana i otpornog skroba – pojedinci koji već imaju sporo varenje, treba da izbegavaju nezrele banane.

Ukoliko pak ne volite pegave, onda posle svake zelene banane popijte vodu, kako biste izbegli ovaj problem.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

18 Komentari

Možda vas zanima

Svet

Izbija novi rat? "To je jedino rešenje"

Dok je celi svet i dalje fokusiran na dešavanja u Ukrajini, ali i na područje Gaze, tenzije na severu Afrike, zbog teritorije Zapadne Sahare, i dalje su prisutne, a pripadnici pokreta za nezavisnost ističu kako je rat jedino rešenje.

11:06

23.7.2024.

1 d

Svet

Mađarska uzvraća udarac Evropskoj uniji

Mađarska će blokirati fondove Evropske unije za zemlje članice koje su poslale municiju u Ukrajinu dok Kijev ne dozvoli da nafta ruske kompanije Lukoil prođe kroz naftovod na njenoj teritoriji, saopštio je u utorak mađarski ministar spoljnih poslova.

21:43

23.7.2024.

1 d

Aktuelno

Uhapšen je

Južnokorejsko tužilaštvo saopštilo je da je uhapšen osnivač tehnološkog giganta Kakao.

13:20

23.7.2024.

1 d

Podeli: