Zdravlje

Utorak, 31.10.2023.

11:46

Nemojte ih zanemarivati: Ovih šest znakova ukazuju na bolesti creva

Sistem za varenje je neverovatno složen sistem sastavljen od brojnih mikroorganizama. Zato je važno obratiti pažnju na simptome "nezdravih" creva, kako biste na vreme reagovali i što pre rešili zdravstveni problem.

Izvor: klix.ba

Nemojte ih zanemarivati: Ovih šest znakova ukazuju na bolesti creva
Foto:Shutterstock/Thunderstock

Iako su neki od ovih mikroorganizama štetni, većina njih je korisna za ljudsko zdravlje. Ima ih čak 500 različitih vrsta, a direktno utiču na naše raspoloženje, imuni sistem i mentalno zdravlje. Postoji čak i veza između njih i stanja kože, raka i autoimunih poremećaja.

Problemi sa stomakom

Disfunkcija crevnih bakterija naziva se disbioza i može izazvati nepravilno varenje ili eliminaciju hrane. Disbioza može izazvati zatvor, nelagodnost, oticanje abdomena, gasove i nadimanje.

Gas i osećaj nadimanja su pokazatelj da se u stomaku ne proizvodi dovoljno kiseline, pa hrana fermentira u stomaku. Za neke ljude, disbioza može dovesti do razvoja sindroma iritabilnog creva (IBS) ili raka debelog creva.

Netolerancija na hranu

Disbioza takođe može izazvati alergije na hranu i netoleranciju na hranu. Oni se razlikuju od trovanja hranom, gde visoki nivoi bakterija ili virusa u hrani uzrokuju da telo izbaci opasnu hranu.

Sa alergijom na hranu, osoba pokazuje sve vrste reakcija prilikom konzumiranja određene vrste hrane.

S druge strane, kod intolerancije na hranu, organizam osobe nije u stanju da pravilno svari određenu hranu, što uzrokuje prethodno navedena stanja kao što su gasovi, zatvor i nadimanje.

Žudnja za šećerom

Bakterije u crevima luče proteine koji su po prirodi slični leptinu i grelinu, hormonima koji regulišu glad. Ove bakterije utiču na raspoloženje i apetit.
Dakle, ako stalno jedete zdravu hranu, hranite dobre bakterije koje se na njima razvijaju, pa ste s vremenom sve skloniji zdravoj hrani.

Nagle promene u težini, loš zadah, nedostatak vitamina

Bakterije creva utiču na način na koji se hranljivi sastojci iz hrane apsorbuju, šećer se apsorbuje i skladište masti.

Ova tri parametra su direktno povezana sa težinom. Ako osoba gubi težinu bez razloga, mogla bi da pati od stanja crevnih bakterija koje se zove preterani rast bakterija u tankom crevu (SIBO).

Loš zadah izazivaju bakterije koje se nalaze u desnima, između zuba i jezika. Međutim, promene u crevnim bakterijama mogu ukazivati na bolest bubrega i loše kontrolisan dijabetes, od kojih oba izazivaju loš zadah.

I pored zdrave ishrane, neki ljudi pokazuju nedostatak vitamina, a razlog tome je neravnoteža u crevnim bakterijama. Za nedostatak magnezijuma, vitamina B7, B12, D i K krive su crevne bakterije.

Alergije

Oštećena creva izazvana nezdravom ishranom mogu izazvati alergije na hranu i gubitak proteina. Ovo može izazvati kožna oboljenja kao što su ekcem, rozacea, akne, osip i psorijaza.

Pregled istraživanja objavljenog u časopisu "Frontiers in Microbiologi" otkrio je da neuravnotežene crevne bakterije mogu uzrokovati sve tri vrste alergija: kožne alergije, alergije na hranu i respiratorne alergije.

Autoimuna stanja

Zdrava creva su neophodna za dobar imunitet, jer se skoro 70 odsto imunog sistema nalazi u crevima. Kada creva nisu u ravnoteži, to izaziva niz stanja kao što su upale i autoimuni poremećaji.

Neke od crevnih bakterija proizvode toksine koji izazivaju upale i uzrokuju neka od gorenavedenih stanja, kao što su osetljivost na insulin, ekcem, bol u stomaku, zatvor, sindrom iritabilnog crijeva i migrenske glavobolje.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: