Zdravlje

Nedelja, 13.02.2022.

10:52

Kako na pacijente deluju lekovi protiv kovida koji su stigli u Srbiju?

Antivirusni lekovi daju se u prvih pet dana od pojave simptoma korone, dosadašnja iskustva pokazala su da su toliko učinkoviti, da velika većina pacijenata nema potrebu za bolničkim lečenjem. Ipak, lekari upozoravaju, vakcinacija je najbolji put u borbi protiv virusa, te da je uvek "bolje sprečiti a ne lečiti."

Izvor: Blic

Kako na pacijente deluju lekovi protiv kovida koji su stigli u Srbiju?
Foto: Profimedia

Prvi kontigent leka protiv korona virusa američke kompanije MSD - Molnupiravir stigao je u Srbiju sredinom decembra, dok je pre tri dana, kako je saopštilo Ministarstvo zdravlja, u našu zemlju stigao i Paxlovid, jedan od najmodernijih lekova protiv korone, kompanije Fajzer.

Naime, za Molnupiravir proizvođač navodi da ublažava tok bolesti kovida, a uzimanjem leka ubrzo posle pojave simptoma, rizik od odlaska u bolnicu ili smrti od infekcije koronavirusom smanuje se za 50 odsto. Kako je već pojašnjeno, lek pomaže samo ako se uzme u roku od pet dana od početka simptoma.

S druge strane, lek Paxlovid je antivirusni lek koji sadrži dve komponente ritonavir i nirmatrelvir i namenjen je za oralnu upotrebu. Indikovan je za tretman Covid-19 infekcije, kod odraslih, koji ne zahtevaju dodatni kiseonik i koji imaju povećan rizik progresije u tešku formu bolesti. Sa primenom leka preporučljivo, takođe, započeti u okviru prvih pet dana od pojave simptoma.

"Mi nismo radili kliničke studije, ali videli smo da je kod najvećeg broja pacijenata došlo do smirivanja kliničke slike i mogu da kažem da je mali broj otkad smo počeli da primenjujemo je Molnupiravir iz doma zdravlja poslat u kovid bolnicu. Ako nam je parametar, onda ćemo reći da se za sada pokazao jako dobro", kaže dr Zoran Bekić, direktor Doma zdravlja Savski venac.

Sada kada je stigao i Paxlovid, očekuje se dodatno olakšanje, jer će se primenjivati kod onih sa srednje teškom, ali i težom kliničkom slikom.

"Želim da podsetim građane, da vakcinacija i dalje ostaje naše najbolje i najjače oružje koje imamo u borbi protiv korona infekcije. Građane Srbije želim da podsetim da su privilegovani što u svakom trenutku imaju na raspolaganju sve modalitete lečenja. Bilo koji lek da se pojavi, mi ga prvi imamo, vakcine smo takođe imali prvi, pa ovim putem apelujem na građane da nešto moraju i sami da urade. Ne tako mali broj se odlučio za imunizaciju, a mi smo skoro sa našom stali, zato podsećam glavni lek protiv svake virusne infekcije je vakcina. Što se antivirusnih lekova tiče, naravno da znače, ali najbolje je sprečiti nego lečiti", dodaje dr Bekić.

Srbija je krajem prošle godine, među prvima, zajedno sa SAD i Velikom Britanijom potpisala ugovor sa predstavnicima kompanije Fajzer o nabavci najboljeg leka protiv korona virusa, koji smanjuje rizik od hospitalizacije i teških oblika bolesti kod pacijenata i do 89 odsto.

Ministar zdravlja dr Zlatibor Lončar je istakao da vakcina ostaje i dalje primarno oružje u borbi sa virusom, a da je lek Paxlovid dodatni napor države da sačuva zdravlje građana.

"Mi se ne borimo za to da dođemo do toga da se neko razboli pa da se leči, već se borimo za to da ne dođe uopšte do toga nego da se ljudi vakcinišu i da ne dođu uopšte u fazu da moraju da koriste bilo koji lek. A ovo je neka naša odgovornost kao države i uspeh države koji smo obećali i koji ispunjavamo", rekao je Lončar.

Mesec dana Dom zdravlja Niš nije poslao pacijenta u bolnicu

Niški Dom zdravlja takođe koristi antivirusni lek, a direktor, prof.dr Milorad Jerkan kaže da su pacijenti dobro odreagovali, ali je objasnio i na primeru iz svoje porodice.

"Član moje porodice (starija od 60 godina) uzimao Molnupiravir i dejstvo je bilo izvanredno. Očekujem da će Paxlovid takođe biti dobar. Suština je da se aplikuju u prvih pet dana od pojave simptoma. Gojaznijim starijim ljudima preko 65 godina očekujem da će Paxlovid dati dobre rezultate nakon iskustva u Velikoj Britaniji. Omikron kao što sam i prošli put izjavio da će mutirati i nikako nesmemo više da govorimo da daje blagu kliničku sliku, a nama se bolnice pune i pacijenta je sve više na respiratorima. Što se tiče iskustava pacijenata sa antivirusnim lekovima, ona su izvanredna, mi nemamo nijednog hospitalizovanog pacijenta iz Doma zdravlja u poslednjih mesec dana", rekao je profesor Jerkan.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 9

Pogledaj komentare

9 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: