Zdravlje

Subota, 17.04.2021.

09:57

Studija: Hronična upala sinusa izaziva pad koncentracije, depresiju i nesanicu

Hronični rinosinuzitis, koji uz ostale simptome uzrokuje čestu pojavu začepljenog nosa i glavobolju, pogađa 11 odsto ljudi u SAD-u, a novo istraživanje otkrilo je vezu između tog oboljenja i promena u moždanoj aktivnosti.

Izvor: Science Alert

Studija: Hronična upala sinusa izaziva pad koncentracije, depresiju i nesanicu
Foto: Depositphotos/photographee.eu

Hronični rinosinuzitis (KRS) bolest je sinonazalne sluznice koju karakterišu začepljenost nosa, pojačana sekrecija, pritisak ili bol u sinusima i poremećaj čula mirisa. Ako su simptomi prisutni više od tri meseca u godini, onda se vode kao hronični.

Problemi s koncentracijom, epizodama depresije, s nesanicom ili vrtoglavicom

Naučnici koji su sproveli istraživanje se nadaju da će ova veza između HRS-a i promena u moždanoj aktivnosti pomoći da se objasne neki drugi česti učinci trajne upale, poput problema s koncentracijom, s epizodama depresije, s nesanicom ili vrtoglavicom.

"Ovo je prvo istraživanje koje hroničnu upalu sinusa povezuje s neurobiološkim promenama", kazao je otorinolaringolog Aria Jafari sa Univerziteta Vašington.

"Prethodne studije su pokazale da pacijenti koji imaju sinuzitis često potraže pomoć doktora ne zato što im curi nos ili osećaju bolove u sinusima, nego zato što to oboljenje otežava njihovu interakciju sa svetom. Naime, često ne mogu da budu produktivni, teško se koncentrišu, loše spavaju, a sve to u velikoj meri utiče na njihov kvalitet života", dodao je.

Magnetnka rezonanca pokazala promene

Stručnjaci su analizirali razne podatke, uključujući i one magnetsne rezonance, 22 ispitanika s hroničnim rinosinuzitisom i 22 kontrolna ispitanika koji nemaju upale sinusa.

Kod onih s HRS-om uočili su nižu funkcionalnu povezanost u frontoparijetalnoj mreži (koristi se za pažnju i rešavanje problema), veću funkcionalnu povezanost u zadatom načinu rada i manju funkcionalnu povezanost u glavnoj osetnoj mreži (koja upravlja spoljnim nadražajima, komunikacijom i socijalnim ponašanjem). Razlike su bile još očiglednije kod onih ispitanika s težim oblikom rinosinuzitisa.
Foto: Depositphotos/stetsik
S druge strane, kod 22 s hroničnim rinosinusitisom nisu zabeleženi uočljivi znakovi pada kognitivnih sposobnosti prilikom testiranja. S obzirom na to da su ti ispitanici imali između 22 i 35 godina starosti, naučnici pretpostavljaju da bi do ovakve vrste pada moglo doći kasnije u životu.

Lečenje može da traje godinama

"Oni s upalom sinusa mogu imati subjektivni osećaj pada pažnje, poteškoće s fokusiranjem ili poremećaj spavanja; što može biti povezano sa suptilnim promenama u načinu komunikacije između moždanih regija koje kontrolišu ove funkcije", objasnila je otorinolaringolog Kristina Simonjan sa Univerziteta Harvard.

Lečenje rinosinuzitisa može trajati godinama. Iako operacija može da pomogne, nije garancija da se simptomi bolesti neće vratiti.

Iako ovo novo istraživanje ne pokazuje da hronična upala sinusa uzrokuje promene u moždanoj aktivnosti, povezanost je ipak dovoljno jaka da je učini vrednom daljeg istraživanja. Buduće studije mogle bi, na primer, da proučavaju u kojoj se meri naša moždana aktivnost promenila nakon lečenja hroničnog rinosinuzitisa, piše Science Alert.

Istraživanje naslova Association of Sinonasal Inflammation With Functional Brain Connectivity objavljeno je u časopisu JAMA Otolaryngology-Head & Neck Surgery.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 5

Pogledaj komentare

5 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: