Utorak, 30.08.2011.

16:41

Rast evroskepticizma u Srbiji

Poruke koje je Angela Merkel donela u Beograd još više umanjuju podršku građana Srbije priključenju EU, smatraju istraživači javnog mnjenja.

Izvor: B92

Default images

Podrška građana evrointegracijama je jedva preko 50 odsto.

Istraživači sa nestrpljenjem čekaju rezultate septembarskog istraživanja javnog mnjenja. Već godinu dana beleže trend smanjenja podrške građana priključenju EU, a sada su sigurni da će rezultati doživeti novi minimum.

Prema rečima Svetlane Logar iz Ipsos stratedžik marketinga, podrška priključenju raste uvek kada postoje opipljivi koraci u integracijama. U poslednjih godinu i po okolnosti su uticale na očigledan rast evroskepticizma, a pad podrške Logarova smatra "dramatičnim".

"Imate sa dve strane nepovoljan momenat za podršku građana za pridruženje EU, ekonomsku krizu, podržan sada ovim odnosima Srbije sa EU, i jako dugo nije bilo opipljivih pomaka, tako da su građani dobrim delom ušli u evropskepticizam", smatra ona.

Rezultati istraživanja pokazuju da je 2008. godine, u vreme potpisivanja SSP, podrška EU iznosila 75 odsto.

2009. godine, u vreme vizne liberalizacije, podrçka je iznosila oko 70 odsto.

Godinu dana kasnije, podrška je spala na oko 60 a ove godine beleži se podrška od svega 52 odsto.

Glavni i odgovorni urednik "Politike" Dragan Bujošević primećuje da je Angela Merkel svojim nastupom u Beogradu zbunila i političke partije, i na neki način Kosovo i EU vratila kao teme o kojima će se govoriti u predstojećoj predizbornoj kampanji, u kojoj se očekivalo da dominantne teme budu ekonomske.

"SNS je dva dana smišljao šta da kaže, ni drugima nije trebalo manje. Očigledno da ih je sve iznenadila i da će sad svi ponovo da gledaju šta su zapravo teme izbora", ocenio je Bujošević.

Analitičari su saglasni u oceni da će vlast, čiji je jedan od glavnih ciljeva nastavak evropskih integracija, morati mnogo da uradi, pre svega na komunikaciji sa građanima kako bi pokušala da zaustavi pad podrške pridruživanju EU.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

99 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: