Ponedeljak, 26.02.2024.

09:30

Za 210 dana u novom sjaju FOTO

Jedan od najambicioznijih projekata u našoj prestonici – rekonstrukcija Trga Nikole Pašića, simbola glavnog grada i mesta susreta kulture, istorije i budućnosti, zvanično počinje danas.

Izvor: B92.net

Za 210 dana u novom sjaju FOTO
Foto: Beoinfo

Prema rečima gradskog sekretara za investicije Luke Petrovića, ovaj projekat je deo šire inicijative Grada za unapređenje urbanog jezgra i infrastrukture, usklađen je sa savremenim potrebama građana, ali i urbanističkim vizijama razvoja Beograda. Rekonstrukcija obuhvata kompletno osavremenjivanje trga, uvođenje naprednih tehnoloških rešenja i poboljšanje kvaliteta života u samom centru grada.

"Planirani radovi uključuju rekonstrukciju hidrotehničkih i elektroenergetskih instalacija, modernizaciju javne rasvete sa LED tehnologijom, postavljanje novog urbanog mobilijara, kao i izgradnju nove fontane od kamena. Projekat takođe stavlja naglasak na ekološku održivost, sa ciljem povećanja zelenih površina i poboljšanja urbanog pejzaža", istakao je Luka Petrović.
Foto: Beoinfo
On je dodao da ukupna površina koja podleže rekonstrukciji iznosi 8.156,27 kvadratnih metara, od čega je značajan deo predviđen za pešačke zone, što potvrđuje opredeljenost Grada Beograda ka stvaranju pristupačnijeg i prijatnijeg okruženja za sve građane i posetioce.

"Rekonstrukcija Trga Nikole Pašića predstavlja strateški potez koji Beograd postavlja na mapu svetskih metropola spremnih za izazove budućnosti. U godini kada budemo domaćini najvećeg projekta u našoj zemlji – Ekspo 2027, ovaj trg će simbolizovati mesto susreta tradicije i inovacija, prikazujući posetiocima iz celog sveta kako Beograd uspešno spaja svoju bogatu istoriju sa vizijom napretka. Ponosni smo na to što će Trg Nikole Pašića biti jedan od dragulja naše prestonice koji će svedočiti o sposobnosti da skočimo u budućnost, čuvajući pri tome naše neprocenjivo kulturno i istorijsko nasleđe. Upravo ovakvi projekti doprinose stvaranju grada koji je spreman da ugosti svetske događaje, kao što je Ekspo 2027, i da se predstavi u najboljem svetlu", rekao je gradski sekretar za investicije.
Foto: Beoinfo
Ugovorena vrednost projekta iznosi 584.292.798 dinara bez PDV-a, a rok za završetak radova je 210 kalendarskih dana. Početak radova simbolično označava novu fazu u razvoju Beograda, snažno povezujući istorijsku važnost Trga Nikole Pašića sa vizijom moderne, evropske metropole.

Iz Sekretarijata za investicije Grada Beograda pozivaju sve građane na strpljenje i razumevanje tokom trajanja radova, jer će rezultati ove temeljne rekonstrukcije doprineti lepšem, funkcionalnijem i zelenijem centru grada, u skladu sa najvišim standardima urbanog dizajna i održivog razvoja.
Foto: Beoinfo

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: