Subota, 24.02.2024.

21:51

Vučić za kineski medij: "Tajvan je Kina i to je politika Srbije"

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić izjavio u intervjuu za "China Media Group'' u Beogradu, da je Tajvan teritorija Kine i da će Kina uvek imati podršku Srbije

Izvor: Tanjug

Vučić za kineski medij:
EPA-EFE/ANDREJ CUKIC

Na pitanje o Tajvanu, Vučić je bio izričit da je Tajvan Kina. "A na vama je šta, kada, kako ćete to učiniti. Tačka. Za nas je to Kina, to je politika Srbije, i to će biti naša politika u budućnosti.

To je vaša teritorija, vaš narod, a vi ste suverena nacija, sami donosite odluke. I uvek ćete imati podršku srpskog naroda. To je to", naglasio je Vučić i dodao da nikada neće promeniti svoj stav o Kini.

Na pitanje novinara da li može da kaže nešto više o inicijativi Si Đinpinga koju je podržao, a koja se odnosi na globalnu razvojnu inicijativu, globalnu bezbednosnu inicijativu i globalnu civilizacijsku inicijativu, Vučić je odgovorio da je o tome pričao sa mađarskim premijerom Viktorom Orbanom. Tada su, kako je dodao, obojica konstatovali da već 15 godina iz Brisela slušaju glupe priče o pogoršanju situacije u Kini, a ona sve to vreme ima konstantan rast od pet do šest odsto i konstatovali su da se to pogoršanje nikada neće desiti.

S druge strane, kako je dodao predsednik Vučić, istakli su da je rast u Evropi između nula i jedan odsto i onda se zapitali kako uopšte mogu da se mere sa Kinom.

"I zato se držim svojih kineskih prijatelja, jer verujem da oni znaju šta rade, rade bolje planove, rade bolje programe i imaju nešto što nam svima nedostaje. Vaši ljudi su uporniji, imaju tigrovo oko, što mi Evropljani više nemamo. I pokušavam da uzmem malo te energije, malo tog entuzijazma, malo te ambicije da donesem svojoj zemlji", rekao je Vučić.

Dodao je da svojim kineskim prijateljima želi da pokaže šta smo sve izgradili poslednjih godina, a što ne bi smo uspeli bez, kako je rekao, velike kineske podrške.

Predsednik Vučić se osvrnuo i na NATO bombardovanje SRJ 1999. ističući da je to bio užasan zločin Govoreći o NATO bombardovanju, Vučić je istakao da je to veoma bolno pitanje za nas i da mi od njega ne bežimo.

"Naravno, sada imamo bolji odnos sa svim zapadnim zemljama, sa svih tih 19 zemalja koje su napale Srbiju bez dozvole Saveta bezbednosti UN. Sve je urađeno protiv Povelje UN i međunarodnog javnog prava. I to je bio užasan zločin", poručio je predsednik Srbije.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: