Sreda, 21.02.2024.

11:33

Nikako da se dozovu pameti: Čačani izazvali preko 60 požara otvorenom

Od početka godine pripadnici Sektora za vanredne situacije Moravičkog okruga intervenisali su na oko stotinu požara od čega je čak 60 bilo na otvorenom.

Izvor: RINA

Nikako da se dozovu pameti: Čačani izazvali preko 60 požara otvorenom
Foto: RINA

Lepo vreme i odsustvo zimskih vremenskih uslova naveli su mnoge stanovnike okoline Čačka da krenu sa čišćenjem svojih livada i oranica i njihovom pripremom za proleće. Međutim, mnogi se odlučuju da otpad prikupljen u procesu čišćenja umesto adekvatnog odlaganja, zapale, što dovodi do dodatnih problema i neretko stavlja u opasnost živote i imovinu drugih.

"Svake godine je evidentno da mi imamo povećan broj požara na otvorenom prostoru. Naš narod je navikao da kada poseče granje i prikupi stranjiku po svojim njivama to i zapali. Komunalna milicija grada Čačka kao i Komunalna inspekcija zajedno sa Sektorom za vanredne situacije redovno vrši obilazak terena i sprovodi preventivne mere kojima se stanovništvo upozorava na moguće posledice i štete koje mogu nastati tim paljenjem", rekao je Bratislav Zečević, načelnik Gradskog štaba za vanredne situacije grada Čačka za agenciju RINA.

Zečević je istakao da nije mali broj sankcionisanih lica upravo zbog paljenja na otvorenom.

"Samo Komunalna milicija tokom godine sankcioniše preko 20 lica koja vrše spaljivanja strnjika, trave ili granja pored svojih imanja. Kazne za fizička lica se kreću od 10.000 dinara pa naviše, dok za pravna lica to iznosi od 300.000 do milion dinara. Kada posmatramo situaciju na terenu, mislim da su kazne male, pogotovo za fizička lica ali ne možemo se ni ljutiti na taj narod jer lokalne samouprave moraju videti da im izađu u susret, da se reši pitanje tog otpada koji oni poseku i počiste. Tu ima mogućnosti za reagovanje ali i grešaka i jednih i drugih", kazao je Zečević.

Još jedan problem koji se javlja jeste paljenje kontejnera postavljenih kako na periferiji tako i samom gradu.

"Gradsko komunalno preduzeće postavlja plastične kontejnere po gradu i sve češće dolazi do njihovog paljenja, nekih čak i namerno. mi ćemo se kao grad potruditi zajedno sa Policijskom upravom grada Čačka da sankcionišemo te nesavesne pojedince koji izazivaju požare u gradskoj zoni", rekao je načelnik Gradskog štaba za vanredne situaicje grada Čačka.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 2

Pogledaj komentare

2 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: