Četvrtak, 15.02.2024.

17:43

"Kragujevac postao veliki IT centar": Uskoro izgradnja Inovacionog distrikta

Početak izgradnje Inovacionog distrikta u Kragujevcu biće obeležen polaganjem kamena temeljca u petak 23. februara, najavio je danas ministar imformisanja i telekomunikacija Mihailo Jovanović.

Izvor: Beta

Foto: kragujevac.rs

"To je nadogradnja Državnog data centra, koji smo počeli da gradimo 2019. godine. Na mestu gde je nekada bila samo jedna velika livada uspeli smo za nekoliko godina izgradnjom Državnog data centra i ulaganjem u digitalizaciju, da Kragujevac pretvorimo u jedan veliki IT centar", rekao je Jovanović novinarima u Kragujevcu.

Objasnio je da se Inovacioni distrikt gradi u sklopu programa "Srbija 2027", kao i da će se prostirati na više od pet hektara, sa više od 56.000 kvadratnh metara, koji će se graditi u fazama, a prvi će biti smeštajni kapaciteti za zaposlene u velikim IT kompanijama koje zakupljuju prostor u Državnom data centru.

"Tu će se raditi na raznim inovativnim stvarima, a tu planiramo i našu laboratoriju za Nacionalni centar za informacionu bezbednost, jer u 21. veku moramo da pratimo trend kada je u pitanju informaciona bezbednost. Tu će se naći peti po redu naučno tehnološki park u Srbiji", rekao je ministar.

Ocenio je da će to biti mesto susretanja mladih IT talenata akademskog sektora i startapa, kao i svih koji rade u Kragujevcu na novim tehnologijama.

U osvrtu na boravak Vladine delegacije u Dubaiju, Jovanović je rekao da se dosta razgovaralo razvoju veštačke inteligencije na čemu je Srbija dosta radila, a u Kragujevcu se nalazi nacionalna platforma za razvoj veštačke inteligencije.

"U narednom periodu ćemo ulagati u širenje superkompjutera", rekao je on.

Dodao je da su sa kompanijom "Orakl" vođeni razgovori o proširenju saradnje, jer ta kompanija treba da bude prva koja će uzeti prostor u Inovacionom distriktu, gde će, prema njegovim rečima, zaposliti mnogo novih mladih ljudi.

"To je poziv mladim svršenim studentima, onima koji još uvek studiraju, da se jave, ima puno mesta i u Oraklu i u Državnom data centru", kazao je Jovanović.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: