Četvrtak, 15.02.2024.

12:50

Uskoro stižu uvećani računi: Evo koja stavka poskupljuje

Usluge dimničara poskupeće u Beogradu od 1. marta, što je za pola meseca.

Izvor: Blic

Uskoro stižu uvećani računi: Evo koja stavka poskupljuje
Ilustracija/Foto: Grusho Anna/Shutterstock

To piše u novom obaveštenju koje je JKP Infostan tehnologije poslalo u okviru januarskih računa za komunalije, prenosi Blic.

Privremeni organ grada Beograda je naime, na sednici od 17. 01. doneo rešenje o davanju saglasnosti kojim se utvrđuje cena dimničarskih usluga koje obavlja Komunalno preduzeće "Dimničar".

Tako cena dimničarskih usluga trenutno iznosi 1, 38 dinara sa porezom na dodatu vrednost po kvadratnom metru stambene površine i nije usklađivana sa rastom cena od 2011. godine.

Nova visina naknade za poslove dimničarskih usluga iznosiće 2, 30 dinara sa uračunatim porezom na dodatu vrednost po kvadratnom metru stambene površine i primenjivaće se počev od 01. 03. 2024. godine.

Preduzeće "Dimničar" nastalo je sredinom 1948. i bavilo se čišćenjem dimovoda pekara, upravnih zgrada i vojnih ustanova. Sredinom pedesetih preduzeće je počelo i sa izradom dimničarskih alatki. Od 1980. "Dimničar" primenjuje hemijska sredstava i fizičko merenje u dimničarskom poslu. Osnivana je Laboratorija za ispitivanje vode u kotlovima, sastava kamenca, emisije štetnih gasova i drugo, početkom maja 1981. godine, piše na sajtu Grada.

"Dimničar" je krenuo u veliku akciju zaštite Beograda od aerozagađenja: ugradnjom specijalnih čeličnih cevi stari dimnjaci uspešno su renovirani i osposobljeni za upotrebu, pregledane su sve velike kotlarnice u gradu, što je dovelo do značajne uštede goriva u grejnoj sezoni i smanjilo aerozagađenje u gradu. "Dimničar" je 2000. godine transformisan u akcionarsko društvo.Delatnost "Dimničara" je čišćenje i održavanje dimnjaka, dimnih kanala i termoenergetskih postrojenja, pregled i kontrola dimovodnih i ventilacionih kanala, kao i čišćenje masnih ventilacija, ventilacionih uređaja i podova u ugostiteljskim objektima (zakonska obaveza čišćenja svaka tri meseca).

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 6

Pogledaj komentare

6 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: