Nedelja, 14.01.2024.

22:43

"Francuska više nije ozbiljna zemlja"; Novi šef diplomatije je bivši muž novog premijera

Francuski predsednik Emanuel Makron izabrao je Stefana Sežurnea (38), predsednika grupe "Obnovimo Evropu" u EP, za novog ministra spoljnih poslova.

Izvor: Blic, Politicp

Tanjug/Soeren Stache/dpa via AP

Ovo je u četvrtak saopštilo francusko predsedništvo u okviru rekonstrukcije vlade od koje se mnogo očekuje.

Sežurne je bivši emotivni partner novoimenovanog francuskog premijera Gabrijela Atala, oko čega se podigla bura na društvenim mrežama.

Imenovanje Sežurnea će verovatno imati velike posledice po evropske centriste uoči EU izbora ​​u junu. Ovaj 38-godišnjak je ključni operater u Makronovoj galaksiji, koji vodi i grupaciju "Obnovimo Evropu" u Evropskom parlamentu i Makronovu Renesansnu partiju u Francuskoj.

Holandski poslanik u Evropskom parlamentu Malik Azmani, prvi potpredsednik "Obnovimo Evropu", biće na čelu grupe nakon odlaska Sežurnea.

Imenovanjem Sežurnea na čelo prestižnog francuskog diplomatskog kora, Makron je nagradio lojaliste i partijskog stratega koji je godine proveo daleko od reflektora, mukotrpno gradeći saveze na hodnicima Brisela i Strazbura, piše "Politiko". "To će stvoriti vakuum u grupaciji "Obnovimo Evropu".

Sežurne bi bio izuzetno važan igrač nakon izbora, sada je promenio brod," rekao je politički operativac iz druge grupe koji je tražio da ne bude imenovan. Pod Sežurneom se očekuje da će ministarstvo inostranih poslova biti više uključeno u evropske poslove nego pod njegovom prethodnicom. Sežurne je imenovan u širokoj rekonstrukciji koja je imala za cilj da podigne Makronovo tonuće predsedništvo. Makron je u utorak imenovao Gabrijela Atala za premijera Francuske, najmlađeg ikada. Kako se navodi i na Sežurneovoj stranici na Vikipediji, on je gej i bio je u građanskoj zajednici (PACS) sa Gabrijelom Atalom. Njihov raskid, što je javna tajna u francuskim političkim krugovima, ozvaničen je u četvrtak, na isti dan kada je i imenovan na mesto ministra spoljnih poslova.

Na društvenim mrežama su se pojavila i negodovanja na ovakav potez, aludirajući na nepotizam.

"Ovo je potpuno ludo. Nakon što je postao najmlađi i daleko najmanje iskusan francuski premijer, Gabrijel Atal je imenovao svog bivšeg supruga Stefana Sežurnea (očigledno su raskinuli prošle godine, iako to niko nikada nije javno potvrdio) za ministra spoljnih poslova.

Ovo je jedina velika promena koju je napravio u vladi nakon što je postao premijer," kažu kritičari. Sežurne nikada u životu nije radio u spoljnim poslovima: započeo je svoju profesionalnu karijeru kao Makronov politički savetnik, a zatim postao član Evropskog parlamenta.

"Francuska jednostavno više nije ozbiljna zemlja," napisao je na svom X nalogu Arno Bertran, preduzetnik i ekonomski i geopolitički analitičar. Makron traži novi početak nakon burne 2023. godine koju su obeležili masovni protesti, urbani nemiri i razdori unutar njegovog kruga. Ključni levo orijentisani članovi kabineta izrazili su svoje nezadovoljstvo nakon što je vlada napravila kompromis sa konzervativcima oko zakona o imigraciji koji je krajnja desnica opisala kao "ideološku pobedu".

Dok će Atal nastaviti da radi sa nekim od svojih bivših kolega, Makron je takođe uposlio i Rašidu Dati, ministarku pravde iz nekadašnje Vlade Nikole Sarkozija i bivšu poslanicu u Evropskom parlamentu iz konzervativne stranke Republikanci, koja je imenovana za ministrku kulture.

Ministar privrede i finansija Bruno le Mer, ključni član kabineta čije su predsedničke ambicije dobro poznate u Parizu, ostaje na mestu ministra ekonomije. Le Mer, bivši Atalov šef u vreme kada je sadašnji premijer bio zadužen za francuski budžet, bio je na čelu francuske ekonomije šest i po godina.

Ministar unutrašnjih poslova Žerar Darmani pominje se i kao potencijalni kandidat za sledeće predsedničke izbore.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: