Sreda, 27.12.2023.

12:00

Očajnički vapaj Valerija Zalužnog

Visoki ukrajinski vojni zvaničnik izdao je očajnički poziv da mu se pošalju svi raspoloživi resursi dok Rusija dobija zamah u svom ratu protiv Ukrajine.

Izvor: B92

Default images
Tanjug/Ukrainian Presidential Press Office via AP, File

Uprkos ukrajinskim pobedama u Crnom moru, kontraofanzivna operacija Kijeva ove godine nije ispala onako kako je planirano, pri čemu je vrhovni komandant general Valerij Zalužnji okarakterisao da je na frontu od 600 milja "zastoj", što ukrajinski predsednik vidi kao "napor, koji nije postigao željene rezultate".

U međuvremenu, Rusija se sve više širi u brojnim regionima dok se rat u februaru bliži svojoj drugoj godišnjici, prenosi Njuzvik.

Zalužini, koji je glavnokomandujući Oružanih snaga Ukrajine, nedavno je izdao očajnički poziv za vojne resurse, uključujući ljude, municiju i oružje, za nastavak borbe protiv Rusije, preneo je RBC-Ukrajina.

"Najvažnije mi je da ljudi dođu u vojsku i mogu da izvršavaju postavljene zadatke. Ko dobije odlaganje, a ko ne dobije, koga će država pozvati – to danas nije moja nadležnost", rekao je on. "Potrebni su mi ljudi, potrebna mi je municija i potrebno mi je oružje da nastavim vojne operacije."

Zahtev Zalužnog dolazi pošto je ukrajinski parlament u ponedeljak predložio nacrt zakona koji bi smanjio starosnu granicu za mobilizaciju sa 27 na 25 godina i smanjio izuzeća, što znači da bi više Ukrajinaca potpalo pod regrutaciju.

Nedavno je Zelenski rekao da je Generalštab zatražio dodatnu mobilizaciju još 450.000 do 500.000 vojnika pošto se rat protiv Rusije bliži drugoj godišnjici, preneo je CNBC, ali je Zalužni kasnije to demantovao.

Zelenski je okrivio zapadne partnere Ukrajine, uključujući SAD, za loše rezultate ukrajinske kontraofanzive. Zelenski je tvrdio da je kontraofanziva počela kasnije nego što je planirano zbog potrebe za više resursa.

Nedavno su zemlje koje su pomagale Ukrajini tokom rata počele da blokiraju pomoć naciji, uključujući Mađarsku i SAD, koje su ovog meseca blokirale račun za hitnu potrošnju od 111 milijardi dolara sa 50 milijardi dolara pomoći za ukrajinske ratne napore.

U međuvremenu, Rusija napreduje na više frontova. U petak su vojni blogeri Kremlja tvrdili da su ruske trupe napredovale duž linije Kupijansk-Svatove-Kremina severoistočno od Kupijanska, iako je istraživački centar Instituta za proučavanje rata (ISV) rekao da ne može da potvrdi ove tvrdnje.

Ruske snage su takođe zauzele severoistočno područje od Bahmuta u Donjeckoj oblasti, nakon nedavnog napredovanja jugozapadno od grada oko kojeg se mesecima vode žestoke borbe. Snage su napravile marginalni napredak jugoistočno i severozapadno od Avdejevke, grada u Donjecku prema kojem su pokrenule ofanzivu u oktobru i koja je imala velike gubitke.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

13 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: