Četvrtak, 21.09.2023.

09:15

"Ako Iran dobije nuklearno oružje, mi ga moramo nabaviti"

Saudijski prestolonaslednik Mohamed bin Salman upozorio je da će, ako Iran nabavi nuklearno oružje, Saudijska Arabija učiniti isto.

Izvor: index.hr

Shutterstock/gerasimov_foto_174

"Ako Iran dobije nuklearno oružje, mi ga moramo nabaviti", rekao je saudijski princ za Foks Njuz u jučerašnjem intervjuu. Iran s druge strane, negira da želi nuklearno oružje.

Veze između Rijada i Teherana su poboljšane nakon sporazuma u ​​martu, uz posredovanje Kine, o ponovnom uspostavljanju diplomatskih odnosa između dve zemlje nakon sedam godina bez formalnih veza.

Bin Salman je rekao da je Iran ozbiljan u pogledu napora za pomirenje sa Saudijskom Arabijom.

Razgovarajući o naporima za normalizaciju odnosa između Saudijske Arabije i Izraela, princ je izrazio optimizam u pogledu napretka koji je postignut, rekavši: "Svaki dan smo sve bliži".

On je negirao da su pregovori sa Izraelom uz posredovanje SAD prekinuti.

Palestinsko pitanje

Foto: Profimedia
Govoreći o značaju palestinskog pitanja u kontekstu normalizacije odnosa sa Izraelom, on je rekao: "Palestinsko pitanje je za nas veoma važno. Taj deo moramo da rešimo".

"Moramo da vidimo u kom pravcu ide to pitanje. Nadamo se da ćemo olakšati život Palestincima, da dobijemo Izrael kao igrača na Bliskom istoku", dodao je on.

Bajdenova administracija aktivno radi na diplomatskoj normalizaciji odnosa između Saudijske Arabije i Izraela.

Žele da postignu nešto slično tzv. Abrahamov sporazumu – Serija sporazuma o normalizaciji koje su posredovale SAD 2020. između Izraela i četiri arapske države tokom Trampove administracije.

Pre nego što pristane na bilo kakav dogovor, Saudijska Arabija zahteva uspostavljanje nezavisne palestinske države i druge ustupke Izraela Palestincima.

Pored toga, objavljeno je da Saudijska Arabija traži veće bezbednosne garancije od SAD, kao i pomoć u razvoju svog civilnog nuklearnog programa.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 0

Pogledaj komentare

0 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: