Sreda, 01.02.2023.

17:07

"Cilj NATO-a je da uvuče Seul i Tokio u ukrajinsku krizu"

Poseta generalnog sekretara NATO-a Jensa Stoltenberga Aziji usmerena je na uvlačenje Južne Koreje i Japana u ukrajinsku krizu, izjavila je Marija Zaharova.

Izvor: Sputnjik

EPA-EFE/MAXIM SHIPENKOV

"Istočnoazijska turneja generalnog sekretara NATO-a i, uzgred govoreći, ministra odbrane SAD (Lojda Ostina), zaista je još jedan, ali ne novi pokušaj da se partneri, u ovom slučaju Južna Koreja i Japan, uvuku u kriznu situaciju u Ukrajini. To nije samo globalna destabilizacija situacije u Azijsko-pacifičkom regionu, to su već konkretna, precizna dejstva da se zemlje koje nisu u zoni odgovornosti NATO-a ili Evropske unije, uvuku u situaciju oko Ukrajine. Oni pokušavaju da prošire takozvanu nezavisnu koaliciju, koju okupljaju na antiruskoj osnovi. Smatramo da će učešće gorenavedenih država u podršci kijevskom režimu voditi daljem odugovlačenju sukoba. One to moraju da shvate", navela je Zaharova.

Ona je naglasila da u eskalaciji sukoba u Ukrajini "zemlje NATO-a igraju prvostepenu ulogu".

"Pažnja Republike Koreje i Japana treba da bude usmerena, pre svega, kako se vidi, na bezbednost u tom regionu, u kojem su geografski smeštene. Seul i Tokio treba da shvate da napredak u rešavanju kompleksa problema u bezbednosti nije moguć bez građenja konstruktivnih odnosa s najbližim susedima", dodala je Zaharova.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 4

Pogledaj komentare

4 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: