Utorak, 06.12.2022.

10:03

Ide Putin, a vozi "mercedes" VIDEO

Profesor Filozofskog fakulteta Aleksandar Životić smatra da to što se Vladimir Putin provozao preko Krimskog mosta u "mercedesu", derogira politiku Kremlja.

Izvor: RTS

Ide Putin, a vozi
EPA-EFE/MIKHAIL METZEL / KREMLIN POOL / SPUTNIK / POOL MANDATORY CREDIT

Ovaj istoričar ukazao je na to da se ruski predsednik nije provozao u "ladi nivi", nego u automobilu nemačke proizvodnje, što samo po sebi govori mnogo toga. Takođe, Životić smatra da su borbe sada u Ukrajini na kopnu dosta slabije imajući u vidu da dolazi zima.

Ističe da nema nikakvih vidljivih i opipljivih rezulatata u vezi sa mirovnim inicijativama za prekid rata. Prema njegopvim rečima, čuveni mrazevi još nisu počeli, ali je intenzitet borbenih dejstava na kopnu u Ukrajini dosta slabiji nego što je bio tokom leta i jeseni.

"Činjenica je da na samom kopnu ruske snage pokušavaju da se približe i da okruže Bahmut, a na drugoj strani ukrajinske snage pokušavaju da ovladaju tom linijom između Kremljine i Svatova i da preseku još jednu liniju komunikacije s ruskom državnom teritorijom. Takođe i u Zaporoškoj oblasti su manja borbena dejstva", naveo je profesor.

Ističe i da je juče bio važan dan iz nekoliko razloga. Ponovo je došlo do ruskog raketiranja ukrajinskog energetskog sistema, ovog puta u manjem obimu i, kako kaže, čini se prema vestima, sa manjom efikasnošću.

Na drugoj strani, ukazuje da je došlo potpuno neočekivano do dva napada na ruske aerodrome, gde je bazirana strategijska avijacija.

"To su aerodromi od 700 do 900 kilometara po dubini ruske teritorije. Jedan praktično pripada Moskovskom okrugu, a drugi u regionu Saratova. A od jutros vidimo i da je gađan i aerodrom kod Kurska koji je mnogo bliži ukrajinskoj granici", precizirao je Životić.

Što se tiče informacija da je ruski predsednik Vladimir Putin u znak osvete lansirao 104 rakete, Životić ističe da je štampa kod nas dosta senzacionalistička i da je u pitanju dosta manje raketa. Takođe, sumnja da se radi o aktu osvete, zato što je, objašnjava, s više strana najavljivan jedan takav napad.

Predsednik Rusije Vladimir Putin je juče automobilom prešao Krimski most čija je desna traka otvorena za saobraćaj posle eksplozije u oktobru za koju je Moskva okrivila ukrajinske tajne službe.

Životić objašnjava da je to, kako je rekao, Putinov stil i da prosto predsednik treba da se pokaže kao jedna omnipotentna ličnost u svakom smislu.

"Krimski most je u fazi rekonstrukcije, kažu da će u potpunosti biti rekonstruisan do leta. Interesantno, Putin se provozao preko mosta, ali se nije provozao u 'ladi nivi', već u 'mercedesu', što samo po sebi na određeni način derogira aktuelnu politiku Kremlja", ocenio je Životić.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

12 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: