Četvrtak, 22.09.2022.

10:42

Ako Putin krene...

Upotreba nuklearnog oružja poslednje je što bi Rusija mogla iskoristiti, a analitičari iz SAD kažu da postoje znakovi koji će otkriti sprema li se Putin na to.

Izvor: index.hr

Ako Putin krene...
EPA-EFE MAXIM SHIPENKOV/Ilustracija

Hans Kristensen, direktor projekta nuklearnih informacija pri Federaciji američkih naučnika, rekao je za američke medije da bi Putin mogao delovati brže s oružjem dugog dometa, koje je već u stanju pripravnosti, umesto s oružjem kratkog dometa.

Aktivnost na mestima gde se skladište bojeve glave koje bi se potom utovarivale u kamione i helikoptere, kao i povećana aktivnost među posebno obučenim jedinicama koje mogu rukovati tim oružjem značila bi da se Putin priprema za napad oružjem kratkog dometa.

S druge strane, korišćenje oružja dugog dometa moglo bi se očekivati ako se kopneni pokretni lanseri, raketne podmornice ili krstareće rakete premeštaju u većem broju od uobičajenog.

Kristensen navodi da bi, ako dođe do toga, postojao niz vidljivih aktivnosti u nuklearnom komandnom i kontrolnom sistemu i opštoj komunikaciji koje bi ukazivale na to da se nešto događa, prenosi Index.hr.

Inače, prema Federaciji američkih naučnika, Rusija ima najveći inventar nuklearnih bojevih glava na svetu, sa ukupno 5977 komada.

SAD su na drugom mestu sa 4428, a sledi ih Francuska sa 290. Međutim, tačan broj bojevih glava u posedu Rusije nije poznat zbog bezbednosnih razloga.

Džon Erat, viši politički direktor u Centru za kontrolu naoružanja, napominje da američka vojska ima oko 1.000 komada oružja spremnog za ispaljivanje u roku od nekoliko minuta, tako da bi SAD takođe bile dobro pripremljene da odgovore ako Putin krene u napad.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

32 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: