Sreda, 21.09.2022.

14:50

Čime to Putin preti?

"Ne blefiram, ja imam oružje za masovno uništenje", zapretio je iznova svetu ruski predsednik Vladimir Putin.

Izvor: Jutarnji list

Čime to Putin preti?
EPA-EFE/ALEXEY NIKOLSKY / SPUTNIK / POOL MANDATORY CREDIT

Inače, poznato je da ruske strateške snage imaju najubojitiji arsenal nuklearnih bojevih glava u svetu.

Premda je pravi broj operativnih ruskih bojevih glava tajna, procenjuje se da ih Ruska Federacija ima oko 6200.

Na drugom se mestu lestvice nalaze se strateške snage Vojske SAD-a sa oko 5500 bojevih glava, dok treće mesto drži Kina, sa takođe respektabilnim nuklearnim potencijalom od oko 400 bojevih glava.

Rusko oružje za masovno uništenje pretežno je nastalo tokom hladnoratovske trke u naoružanju. Zanimljivo je da je u sovjetskom programu razvoja nuklearnog oružja učestvovao i nemali broj prebega sa Zapada, koji su nakon što su nakon Hirošime i Nagasakija odlučili pomoći SSSR-u strahu za svet od američkog monopola nad nuklearnim bombama. Šta bi danas ti ljudi rekli na rusku nuklearnu politiku i Putinove postupke može se samo nagađati.

Stručnjaci smatraju da je oko 1200 ruskih bojevih glava trenutno na njihovim paljbenim mestima, što znači da su spremne za lansiranje u raketama, brodovima, podmornicama.

Glavna snaga RS-24 Jars i RS-28 Sarmat

Putin raspolaže s četvrtom generacijom nuklearnih podmornica tipa Borej koje nose po 16 interkontinentalnih balističkih raketa R-30 Bulava, svaka sa šest bojevih glava sa pojedinačnim navođenjem.

Kremlju je na dispoziciji i 68 dugodometnih nuklearnih bombardera, od čega jednu trećinu čine supersonični Tupolji 160 koji zajedno mogu nositi gotovo 800 bojevih glava.

Glavnu snagu ruskih nuklearnih projektila ipak čine nove interkontinentalne balističke rakete RS-24 Jars i RS-28 Sarmat. Poslednja je u Kremlju dobila i nadimak "Sotona".

Za obe vrste projektila Rusi tvrde da uspešno zaobilaze protivraketne štitove i da ih praktično ne može zaustaviti na putu. Najbliže ruskim zapadnim granicama Jarsovi su smešteni u bazama Joškar Ola i Tejkovo kod Moskve.

"Sotona" je na zapadu prozvana oružjem sudnjeg dana. Iako nije poznato je li do kraja uveden u operativnu upotrebu, navodno se radi o sistemu koji može uništiti čitave države u samo par sekundi. Jedna ovakva raketa na sebi može da nosi i do 10 bojevih glava te ima domet od 18 hiljada kilometara.

"Sotona" je naslednica sovjetske nuklearne rakete "Vojvoda" kojih se nekoliko desetina još uvek nalazi u zalihama Ruskih strateških snaga. Svojedvremeno se proizvodila u Ukrajini, ali sav svoj nuklearni arsenal, zajedno s "Vojvodama", Ukrajina je devedesetih dobrovoljno predala Moskvi u zamenu za priznanje državnih granica.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

19 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: