Sreda, 03.08.2022.

19:26

UN: Smrt od gladi preti skoro četvrtini Sudanaca

Ujedinjene nacije danas su uputile upozorenje povodom humanitarne situacije u Sudanu.

Izvor: Tanjug

UN: Smrt od gladi preti skoro četvrtini Sudanaca
Foto: Profimedia

Kako su navele, skoro četvrtina stanovništva te zemlje umire od gladi koja hara zbog nezapamćenog nedostatka finansijskih sredstava.

Kancelarija UN za koordinaciju humanitarnih poslova saopštila je da se od juna do septembra ove godine 11,7 miliona Sudanaca suočava sa akutnom glađu, skoro dva miliona više u poredenju sa istim periodom 2021, prenosi AP.

Produbljivanje prehrambene krize u Sudanu izazvano je uglavnom krhkom lokalnom ekonomijom, produženim sušnim periodima i smanjenjem obradivih površina, saopštila je Organizacija UN za hranu i poljoprivredu (OĆA).

Veoma teška humanitarna situacija u Sudanu rezultat je i političkih previranja u koja je ta zemlja upala nakon oktobarskog vojnog puča kojim je prekinuta kratkotrajna demokratska tranzicija nakon gotovo trodecenijske represije i međunarodne izolacije tokom vladavine autokrate Omara al-Bašira, navodi Asošieted pres.

Narodna pobuna primorala je 2019. godine vojsku da ukloni Al Bašira i njegovu vladu koja je podržavala islamiste, ali vojni puč je istovremeno poremetio napore koje je podržala međunarodna zajednica da se preuredi narušena ekonomija i da se milijarde dolara zapadne pomoći pošalju u Sudan.

Većina onih koji su akutno gladni nalazi se u glavnom gradu Kartumu, regionu Darfur i provincijama Kasala i Beli Nil, koje su najteže pogođene sukobima i ekonomskim sunovratom, saopšteno je iz OĆA.

Ovo je arhivirana verzija originalne stranice. Izvinjavamo se ukoliko, usled tehničkih ograničenja, stranica i njen sadržaj ne odgovaraju originalnoj verziji.

Komentari 1

Pogledaj komentare

1 Komentari

Možda vas zanima

Podeli: